NOS Voetbal

'Van Hanegem maakt transfer naar Circus Boltini'; de 1 april-grap van vijftig jaar geleden

Ook na vijftig jaar schiet Theo Reitsma nog in de lach. "Dat voorval kan ik me nog goed heugen...", vertelt de inmiddels 80-jarige voetbalcommentator.

"We hadden bedacht dat hij een contract had getekend bij Circus Boltini. Hij ging geloof ik kromme ballen geven. In ieder geval een specialiteit van 'De Kromme'. Maar dat kan natuurlijk nooit in een circus."

1 april 1973: 'Van Hanegem maakt transfer naar Circus Boltini'

Met zijn kalme, rustgevende stem versloeg Reitsma vele WK-finales en EK-finales. Hij zag bijvoorbeeld als een van de weinigen hoe Diego Maradona op het WK van 1986 'scoorde met de hand' tegen Engeland, om later in die wedstrijd door dezelfde speler in vervoering ter raken: 'Ohohoh, alle twijfel is weg. Dit is de beste speler van het wereldkampioenschap."

Twee jaar later zag hij het Nederlands elftal ("dit is een goed stel hoor") feest vieren na de gewonnen EK-finale tegen de Sovjet-Unie. De wondergoal van Marco van Basten staat nog in ieders geheugen gegrift met de volgende woorden: "Wat een goal, wat een goal, wat een weergaloos doelpunt!

'Toeleggen op het circus'

Die Reitsma begon in december 1969 als 27-jarige redacteur bij Studio Sport in Hilversum. "Destijds werkte ik met regisseur Henny Budie. Henny en ik konden het goed vinden met elkaar. En daar hoorden ook wel grappen en grollen bij. In dit geval hadden we een 1 april-grap bedacht, waarbij Willem van Hanegem zou stoppen met voetballen."

"We hebben hem benaderd en Willem vond het wel een leuke grap. Hij speelde er helemaal in mee. Hij had genoeg van het voetbal, zei hij in een interview. En hij zou zich helemaal toeleggen op Circus Boltini."

Willem van Hanegem speelde graag mee in de 1-aprilgrap van het Studio Sport-duo Henny Budie en Theo Reitsma en Circus Boltini.

De grap kwam op de buis en zorgde meteen voor ophef in Rotterdam-Zuid en omstreken. Supporters waren boos op Van Hanegem. Net als Feyenoord-manager Guus Brox.

Tot Van Hanegem zich op maandag weer gewoon kwam melden bij De Kuip voor de training van Feyenoord. De Kromme sprak later van een geslaagde mop.

Gouden Loeres

De grap van het Studio Sport-tweetal was meer dan geslaagd. Later ontvingen Budie en Reitsma zelfs een prijs voor de beste 1 aprilgrap van het jaar. Die Gouden Loeres, het geesteskind van de Zandvoortse kunstenaar Edo van Tetterode, was op zich ook weer een grap.

In 1962 liet van Tetterode namelijk een levensgroot standbeeld aanspoelen op het strand van Zandvoort. Het kostte niet veel moeite om de gelijkenis met de beelden op Paaseiland, voor de kust van Chili, te ontwaren.

En toen een Scandinavische deskundige - een vermomming van Van Tetterode zelf - die theorie bevestigde, begonnen veel Nederlanders te geloven in de onwaarschijnlijke herkomst.

Sindsdien reikte Van Tetterode jaarlijks in Zandvoort de Gouden Loeres uit, een sculptuur in de vorm van een beeld van Paaseiland.

Theo Reitsma ontvangt de 'Gouden Loeres' uit handen van Leo Horn (links). Partner-in-crime Henny Budie (rechts) heeft zijn beeld al klem.

"De trofee, die daarbij hoorde, heeft Henny Budie meegenomen", aldus Reitsma. "Maar het was hoe dan ook een heel leuke avond. Scheidsrechter Leo Horn reikte de prijs uit. Toni Boltini en zijn dochter waren er zelf ook bij, als ik me niet vergis."

"Henny is inmiddels overleden", besluit Reitsma, "en wat er met die prijs is gebeurd, weet ik ook niet", Ik weet wel dat wij er veel plezier mee hebben gehad. En Van Hanegem ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl