NOS NieuwsAangepast

Politie Nashville geeft bodycambeelden agenten vrij na schietpartij school

Het politiekorps van de Amerikaanse stad Nashville heeft bodycambeelden vrijgegeven van agenten die gisteren de school binnengingen waar op dat moment een schietpartij plaatsvond. Te zien is hoe ze de klaslokalen en gangen van de school doorzoeken en uiteindelijk de 28-jarige zwaargewapende schutter uitschakelen.

De omgekomen schutter was een voormalig leerling van de school, Audrey Hale. Drie 9-jarige kinderen en drie volwassenen - het schoolhoofd, een bewaker en een invalleraar - kwamen om het leven bij de schietpartij.

Beelden van bodycam laten zien hoe de politie de Nashville-schutter neerschiet

Op de beelden is te zien hoe de agenten, vijf in totaal, de school binnengaan met zware wapens. De beelden komen van de bodycams van agenten Rex Engelbert en Michael Collazo. Wanneer Engelbert buiten de school de sleutels van het gebouw aangereikt krijgt van een man, roept hij "let's go, let's go" naar zijn collega's.

De mannen doorzoeken een voor een de klaslokalen. Na enkele minuten zijn geweerschoten te horen. "Het klinkt alsof het van boven komt", zegt een van de agenten.

Acht schoten

Het vijftal loopt in hoog tempo via het trappenhuis op het geluid van de schoten af. De schutter lijkt zich achter meubilair te verschuilen in een brede gang bij een groot raam. Een van de agenten roept "reloading!" (herladen) waarna agent Engelbert direct vier schoten afvuurt. Hale valt op de grond, onduidelijk is of zij is uitgeschakeld.

De agenten lopen richting de op de grond liggende Hale en agent Collazo vuurt nog vier schoten af. Vervolgens geeft Collazo via zijn portofoon door dat de verdachte is uitgeschakeld en haalt de wapens bij Hale weg.

Onder anderen de burgemeester van Nashville prees het dappere optreden van de agenten. Volgens een politiewoordvoerder zaten er 14 minuten tussen het telefoontje naar het alarmnummer en het uitschakelen van de schutter.

Hoofdcommissaris Drake van Nashville heeft gezegd dat Hale zichzelf identificeert als transgender. Gisteren gebruikte de commissaris vrouwelijke voornaamwoorden voor de schutter. Op een persoonlijke Linkedin-pagina zou Hale zelf mannelijke voornaamwoorden hebben gebruikt.

Volgens hoofdcommissaris John Drake had Hale in de afgelopen jaren zeven vuurwapens gekocht en die verstopt voor haar ouders. De wapens waren allemaal legaal gekocht.

Hale zou twee semiautomatische wapens en een handvuurwapen hebben gebruikt bij de aanval op de school. De agenten vonden ook een gedetailleerde kaart van de school bij haar spullen.

De politie heeft nog niets gezegd over een motief. Een woordvoerder van de politie zegt dat het waarschijnlijk is dat de school zelf het doelwit was en dus niet specifieke personen. Hale werd behandeld voor psychische problemen.

Dodelijkste schietpartij op school sinds Uvalde

De school shooting in Nashville is de dodelijkste in de VS sinds de schietpartij op een school in Uvalde, Texas, vorig jaar mei. Daarbij kwamen negentien kinderen en twee leraren om het leven. Na die schietpartij kwam veel kritiek op het optreden van de politie. Agenten zouden veel te laat hebben ingegrepen, waardoor de schutter lange tijd zijn gang kon gaan.

President Biden pleitte vandaag opnieuw voor een hervorming van de wapenwetten in de VS. "Ik heb alles gedaan wat in mijn macht ligt. Het Congres moet nu handelen. Het merendeel van de Amerikanen is tegen het bezit van automatische wapens. Ik vind dat het Congres dit moet verbieden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl