De overname van Silicon Valley Bank bracht weer wat optimisme onder beleggers
NOS Nieuws

Bankaandelen hebben een goede dag, na verkoop Silicon Valley Bank

De verkoop van de omgevallen Silicon Valley Bank aan de Amerikaanse First Citizens Bank lijkt beleggers te bevallen. Met name in de Verenigde Staten stijgen de bankaandelen fors.

Ook in Europa is de rust weer wat teruggekeerd na een onstuimige handelsdag op vrijdag. Toen dumpte een van de aandeelhouders van Deutsche Bank aandelen. Met als gevolg dat die bank 8,5 procent van de waarde zag verdampen.

Dat had ook een negatief effect op de beurskoersen van andere Europese banken, zoals ING (-3,7 procent) en ABN Amro (-2,2 procent).

De weg omhoog

Vandaag hervonden beleggers weer wat van hun vertrouwen in de banken. In Frankfurt steeg het aandeel van Deutsche Bank met 6,4 procent, waardoor een groot deel van de verloren waarde van vrijdag dus weer goedgemaakt werd. Ook de Commerzbank zette een plus neer, van 3,6 procent.

In Amsterdam stonden na sluiting van de AEX ook ABN Amro (0,8 procent) en ING (1,6 procent) in het groen.

Maar de grootste stijgingen vinden vandaag plaats aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Beleggers reageren daar positief op het overnamenieuws rond Silicon Valley Bank. Iets na 19.00 uur(Nederlandse tijd) stond het aandeel van koper First Citizens ruim 50 procent in de plus.

De aandeelhouders van andere Amerikaanse banken profiteerden mee. Het geplaagde First Republic zag de koers in de uren na opening met ruim 10 procent stijgen.

Vergeleken met jaar geleden

First Republic is daarmee nog steeds zo'n 90 procent minder waard dan vorig jaar. Voor de andere banken is dat plaatje minder dramatisch. De aandelen van ING (+13 procent) en ABN Amro (+23 procent) stegen over een heel jaar behoorlijk, ondanks de dip van de afgelopen weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl