NOS Voetbal

Bondscoach Koeman spaart 'kansloos' Oranje niet: 'Fouten waar het never nooit mag'

Bondscoach Ronald Koeman spaarde zijn spelers niet na de afstraffing in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. "Ik had van iedereen meer verwacht. Het is een ondermaatse prestatie tegen een heel sterke tegenstander."

Koeman zag het met lede ogen aan. Al in de tweede minuut scoorde Antoine Griezmann en na iets meer dan twintig minuten stond het al 3-0. "Wij lijden balverlies op 20 meter van de eigen goal", aldus Koeman. "We maken fouten op plekken op het veld waar je dat 'never nooit' mag doen."

Bekijk de openingstreffer van de Fransen, met balverlies van De Roon en Taylor:

Griezmann maakt snelle 1-0 voor Frankrijk tegen Oranje

Dat hij om verschillende redenen geen beroep kon doen op Frenkie de Jong, Steven Bergwijn, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Joey Veerman en Mats Wieffer vond Koeman geen excuus. "Het mag niet. Dat heeft niets te maken met dat mensen er niet bij zijn."

Kansloos

Na de drie snelle Franse treffers wist Koeman al dat zijn ploeg voor een bijna onmogelijke opgave stond. "Kansloos", vond hij zijn ploeg. "Je bent zelfs bang dat het een heel grote uitslag wordt." Een nog grotere nederlaag dan 4-0 bleef Oranje bespaard, vooral omdat Frankrijk de wedstrijd rustig uitspeelde.

Koeman stapte af van het systeem met vijf verdedigers dat volgens zijn voorganger Louis van Gaal nodig was om succes te hebben met dit Oranje. Toch weet Koeman de nederlaag niet aan zijn keuze voor het 4-3-3 uit de Hollandse School.

Bondscoach Koeman na debacle tegen Frankrijk: 'Dit lag niet aan systeem'

"Je kunt altijd discussiëren over keuzes, maar volgens mij lag dit niet aan een systeem. We zijn heel naïef geweest", aldus Koeman.

Grote klasse

Bovendien trof Oranje in de vice-wereldkampioen ook een tegenstander die bij uitstek fouten kan afstraffen. "De vierde goal is balverlies van Memphis, maar als je ziet wat Mbappé daarna doet, dat is van grote klasse."

Maandag is de tweede wedstrijd in de kwalificatiereeks. Dan is Gibraltar de tegenstander en verwacht Koeman een reactie van zijn spelers. "Dit kan alleen maar positief uitwerken, dat iedereen weet waar we staan. Daar moet je van leren."

Bekijk de samenvatting van Frankrijk - Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl