Rechtbanktekening van Henk R. in de rechtbank Amsterdam in februari
NOS Nieuws

Henk R., alias de ’Zwarte Cobra’, vrijgesproken in moordzaak uit 1993

De rechtbank in Amsterdam heeft Henk R., alias de 'Zwarte Cobra', vrijgesproken van het geven van de opdracht voor de moordaanslag in 1993 in Antwerpen waarbij een man en een vrouw om het leven kwamen.

Het Openbaar Ministerie had een een gevangenisstraf van 22 jaar tegen R. geëist. De rechtbank oordeelde vandaag dat het geleverde bewijs aan de hand van getuigenverklaringen en telecomgegevens niet voldoende is om te kunnen zeggen dat de nu 72-jarige R. de opdracht zou hebben gegeven.

De getuigen zeiden dat R. opdracht voor de moord op de man had gegeven, omdat hij een schuld bij hem had in verband met een drugsdeal. De man liquideren zou R. goedkoper hebben gevonden dan betalen.

Toen de man van 55 in de nacht van 8 op 9 mei van dat jaar zijn auto wilde parkeren, openden de uitvoerders van de moord het vuur. Ook zijn vriendin (44), die naast hem zat, werd daarbij gedood.

Bijnaam door inbraakverleden

Twee uitvoerders van de aanslag zijn eerder tot levenslang veroordeeld. R. zat op dat moment een straf van twintig jaar uit in de Verenigde Staten wegens de smokkel van xtc-pillen.

Toen hij in 2021 in Nederland terugkwam, werd hij aangehouden, omdat hij nog een straf moest uitzitten voor een andere drugszaak. Het OM besloot toen te onderzoeken of hij alsnog voor de moord in Antwerpen kon worden vervolgd.

De in Paramaribo geboren R. stond in de jaren 90 bekend als een grote wiet- en hasjhandelaar. In de jaren 70 hield hij zich bezig met inbraken en had hij de reputatie dat hij door zijn tengere postuur overal kon binnenkomen. Uit die dateert zijn bijnaam Zwarte Cobra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl