Bondscoach Ronald Koeman met zijn staf in aanloop naar Frankrijk-Nederland in Parijs
NOS VoetbalAangepast

'Debuteren in een gemankeerd Oranje, moet je dat Wieffer wel aandoen?'

Het Nederlands elftal is vrijdag in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (20.45 uur, live bij de NOS) gevrijwaard gebleven van extra afhakers vanwege een virus dat binnen de selectie is rondgegaan.

Donderdagochtend vielen vijf internationals af, omdat ze met een virusinfectie kampen. De mogelijkheid bestond dat er nog meer spelers ziek zouden worden, maar een woordvoerder van Oranje laat weten dat er geen nieuwe ziektegevallen zijn.

Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Joey Veerman en Bart Verbruggen waren donderdag de afvallers, terwijl eerder ook al een streep kon door Frenkie de Jong en Steven Bergwijn. Met wat voor een opstelling gaat bondscoach Ronald Koeman komen?

Hij zal andere keuzes moeten gaan maken tegen WK-finalist Frankrijk. Is Mats Wieffer of Marten de Roon bijvoorbeeld de geschikte vervanger van Frenkie de Jong op het middenveld? En wordt het voormalig koningskoppel Wijnaldum-Depay in ere hersteld?

Debuut Wieffer en Geertruida?

"Oranje gaat op een volstrekt andere manier spelen, want daar draait vrijwel alles om Frenkie de Jong", stelt commentator Arman Avsaroglu in een nieuwe aflevering van de NOS Voetbalpodcast. "Ik denk dat De Roon gaat spelen, met Wijnaldum en Xavi Simons op het middenveld."

"Ik vind dit middenveld toch echt te licht voor een tegenstander als Frankrijk", reageert Jeroen Grueter. "Mats Wieffer zou ook een optie kunnen zijn, maar om die nou te laten debuteren tegen Frankrijk. Al gaat Geertruida waarschijnlijk ook debuteren. Dus het zou kunnen."

Jeroen Elshoff vraagt zich af of je het een onervaren speler als Wieffer moet "aandoen" om hem in een "gemankeerd elftal" te laten debuteren. "Tegen de vice-wereldkampioen. Je kunt je afvragen of dat verstandig is", aldus Elshoff.

Schrikbeeld

Grueter noemt het schrikbeeld van het dramatische interlanddebuut van De Ligt, die in maart 2017 na een helft werd gewisseld in het verloren WK-kwalificatieduel met Bulgarije. "Dit is een vergelijkbare situatie. De Ligt verzoop toen."

Avsaroglu vindt dat Wieffer niet het ontbrekende puzzelstuk voor Koeman is. "Ik zou toch kiezen voor De Roon en Wijnaldum op het middenveld."

Een ding is zeker: het gaat ontzettend hard met Wieffer. Afgelopen seizoen speelde de Feyenoord-middenvelder met Excelsior nog in de eerste divisie en vrijdagavond maakt hij mogelijkerwijs zijn debuut als international.

Van Woudestein tot Stade de France: de razendsnelle ontwikkeling van Wieffer

Simons lijkt door het ontbreken van Gakpo en Bergwijn zeker te zijn van een basisdebuut in Oranje. "Als je het hebt over spelers die momenteel in topvorm zijn, dan heb je het wel over hem. Hij brengt iets extra's", vindt Grueter.

Volgens de commentator speelt het ook mee dat Simons terug in Parijs is. De aanvaller van PSV vertrok afgelopen zomer bij Paris Saint-Germain. "Hij wil de mensen in Parijs nu dolgraag laten zien dat hij stappen heeft gemaakt, dus die gaat spelen."

Beleeft Simons vanavond dan misschien wel zijn 'Frenkie de Jong-moment'? "Dat zou zomaar kunnen", zegt Grueter. De Jong maakte in september 2018 veel indruk bij zijn basisdebuut in Oranje, dat betrof toen ook een uitwedstrijd tegen Frankrijk.

Elshoff houdt een slag om de arm. "Je vergelijkt het met elkaar, omdat het allebei bijzondere spelers zijn. De een heeft dat inmiddels bewezen en dan andere moet zich nog bewijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl