NOS Nieuws

Wekdienst 22/3: Wachten op besluit vervolging Trump • koning opent VN-waterconferentie

Goedemorgen! In de VS is het nog steeds de vraag of er een arrestatiebevel komt tegen voormalig president Trump en koning Willem-Alexander opent de VN-Waterconferentie tijdens de New York Water Week.

Eerst het weer: vanuit het westen trekt weer een regenzone over het land. In het oosten blijft het nog een groot deel van de ochtend droog. 's Middags trekt het regengebied oostwaarts en in het westen wordt het weer droog. Bij een stevige wind uit het zuidwesten wordt het 11 graden in het noorden tot 13 graden in het zuiden.

Het weer van woensdag 22 maart

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor. Houd er rekening mee dat er geen treinverkeer mogelijk is tussen Den Bosch en Eindhoven, dassen hebben onder rails gegraven bij Esch.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Britse Lagerhuis stemt over de nieuwe Brexitafspraken die premier Sunak heeft gemaakt met de EU. De Noord-Ierse DUP heeft al aangegeven dat ze de plannen niet zal steunen en ook binnen Sunaks eigen Conservatieve Partij is er verzet. Toch lijkt er dankzij Labour een meerderheid te zijn voor de deal.
  • De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president in de VS strafrechtelijk wordt vervolgd.
  • Koning Willem-Alexander opent de VN-Waterconferentie tijdens de New York Water Week. Nederland is medeorganisator van het evenement. Er zal onder meer gesproken worden over bescherming tegen overstromingen en droogte en over schoon drinkwater.
  • De Federal Reserve gaat de rente naar verwachting opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente wat minder agressief zal opvoeren dan eerder voorzien.

Wat heb je gemist?

Na de voor het CDA dramatisch verlopen verkiezingen wil de top aan de slag om het vertrouwen van de kiezers terug te winnen. "Iedereen voelt de opdracht om iets te doen aan de kloof tussen Den Haag en de rest van het land", zei partijleider Wopke Hoekstra na crisisoverleg met de provinciale voorzitters.

Hoe hij dat gaat doen, weet hij nog niet. "We kunnen niet even op een A4-tje zetten wat er vanaf morgen anders moet. Maar de komende maanden moet dat wel gestalte krijgen."

Ander nieuws uit de nacht

  • Zorgen over uitbuiting Oekraïense vluchtelingen in Nederland: een organisatie die zich inzet tegen slavernij maakt zich zorgen over Oekraïners die hier werk hebben gevonden. FairWork kreeg meldingen van mensen die meer dan tien uur per dag moesten werken voor minder dan het minimumloon. Vorig jaar waren er 173 Oekraïense werknemers met vragen en klachten, op een totaal van 1200 mensen die FairWork benaderden.
  • Bruce Springsteen krijgt van president Biden hoogste onderscheiding: die hoogste culturele onderscheiding is de National Medal of Arts. De rockzanger en -componist werd bij de uitreiking geprezen als een van de grootste Amerikaanse artiesten en verhalenvertellers. Er was ook een Medal voor modeontwerpster Vera Wang, zangeres Gladys Knight en actrice Julia Louis-Dreyfus.
  • IMF en Oekraïne bereiken akkoord over miljardenlening: het Internationaal Monetair verstrekt Oekraïne een lening van 14,5 miljard euro over een periode van vier jaar. Oekraïne heeft dat geld hard nodig nu de economie door de oorlog veel schade heeft opgelopen.

En dan nog even dit

Het kan zijn dat je in Brabant meer niet op tijd geknipte honden ziet rondlopen dan elders. Veel hondentrimmers hebben een klantenstop, meldt Omroep Brabant, en als je een afspraak wilt maken, moet je minimaal een maand wachten. "Sinds de coronatijd is het hondenbezit explosief gegroeid. En het zijn allemaal doedeltjes en boomertjes, die moeten worden geknipt", zegt Linda van Trimsalon Scooby in Tilburg.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl