NOS Wielrennen

'TGV' Cavagna vertrekt wat laat, maar soleert toch naar zege in Coppi e Bartali

Wielrenner Rémi Cavagna van de Soudal-QuickStep-ploeg heeft op indrukwekkende wijze de openingsrit van Settimana Coppi e Bartali op zijn naam geschreven.

De 27-jarige Fransman - bijgenaamd de TGV van Clermont-Ferrand - overbrugde in zijn eentje een kloof van ruim drie minuten op een kopgroep van vijf en reed vervolgens solo naar de winst.

Ploeggenoot Mauro Schmid (vorig jaar winnaar van de rit rond Riccione) werd op 32 seconden tweede, voor de jonge Nederlanders Rick Pluimers (Tudor) en Loe van Belle (Jumbo-Visma).

Allez TGV!

Met 2.878 hoogtemeters in de 161 kilometer rond Riccione was de eerste etappe van de wielerweek niet misselijk. De vlucht van de dag bestond uit vijf renners, die een kleine zes minuten voorsprong bijeen reden.

Op 40 kilometer van de streep sloot Cavagna in zijn eentje aan bij de kopgroep en 10 kilometer later loste hij de laatste vroege vluchter, de Belg Lennert Teugels, en begon hij aan zijn tweede solo van de dag.

Uiteindelijk hield de Fransman ruim een halve minuut over op het peloton. Van de negen profzeges die Cavagna boekte, waren er zes na een lange solo. De andere drie waren tijdritten.

Settimana Coppi e Bartali draagt de naam van twee van de grootste wielerlegendes van Italië (Fausto Coppi en Gino Bartali), maar geldt ondanks een fraaie erelijst met namen als Laurent Fignon, Michele Bartoli, Paolo Bettini en Cadel Evans toch vooral als het domein voor beloftevolle renners.

Mede door afgelastingen in de coronatijd groeide de statuur van de vijfdaagse rittenkoers: zo boekte Olav Kooij er in 2020 zijn eerste profzege. In 2021 schreef Jonas Vingegaard het eindklassement op zijn naam om een paar maanden later tweede te worden in de Tour de France.

En vorig jaar liet Mathieu van der Poel fraaie staaltjes zien in de heuvels van Toscane.

Weinig grote namen

Dit jaar laten de meeste grote namen de wielerweek links liggen. Jumbo-Visma rijdt bijvoorbeeld met een mix van beloften en profs, met Gijs Leemreize en Milan Vader als bekendste namen.

Wie wel zijn rentree maakte in het wielerpeloton: Domenico Pozzovivo. De 40-jarige Italiaan, die vorig jaar voor de zevende keer in de toptien van de Giro eindigde (achtste), kreeg geen nieuw contract bij Intermarché-Circus-Wanty. Vorige week kreeg Pozzovivo alsnog een contract bij Israel-Premier Tech.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl