Broche terug van weggeweest, 'originele manier om je te uiten'
Een broche werd lang als oubollig gezien, maar het sierspeldje heeft de afgelopen tijd een flinke comeback gemaakt. Zo schitterden speldjes op rode lopers en bij modeshows. Acteurs Brendan Fraser (The Whale), Michael B. Jordan (Black Panther) en Ke Huy Quan (Everything Everywhere All at Once) droegen er een bij de Oscars, en bij modellen van shows van Gucci en Louis Vuitton werden de broches op kleding gespeld. Hoe kan de broche opeens weer terug zijn?
Die comeback heeft een aantal oorzaken, denkt journalist en fotograaf Stijn de Vries, die zich verdiept in mannelijke schoonheidsidealen. "Je hebt sowieso de cyclus van modetrends; dus om de zoveel tijd komt iets weer in de mode. Denk aan de laag uitgesneden broeken en vlindertops uit 2003, die nu weer een comeback hebben gemaakt", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
De Vries denkt ook dat "het verlangen naar simpele tijden" de comeback van het speldje heeft aangewakkerd. "We kijken nu vooral naar trends die retro zijn, pre-pandemie en voordat we dagelijks geconfronteerd werden met oorlogen."
Subtiele boodschap
Bovendien denkt de journalist dat de broche een goede manier is om je op een originele manier te uiten. "Ik heb al heel veel mannen met een parelketting gezien. Dus als je nu nog wilt opvallen, wat ga je doen? Dan is de broche een goed stuk."
De broche kan ook worden gebruikt om een boodschap uit te dragen, zegt sieraadhistoricus Rachel Church. Ze worden meestal ergens op ooghoogte gedragen en kunnen in een grote of kleine uitvoering worden gemaakt. "Zo kunnen ze fatsoenlijk of respectabel ogen, maar tegelijkertijd een subtiele boodschap of signaal uitdragen", vertelt ze aan de Britse krant The Guardian.
Zo droeg acteur Ke Huy Quan bij de Oscars een waaier als broche ter ere van zijn Aziatische achtergrond. Ook politici maken gebruik van het speldje: bij de jaarlijkse toespraak van de Amerikaanse president, de State of the Union, droegen gasten bijvoorbeeld Oekraïense vlaggen. Ook waren er waskrijtjes op kleding gespeld, om aandacht te vragen voor betaalbare kinderopvang.
De speldjes bij mannen ogen misschien heel vooruitstrevend, maar volgens Church wordt eigenlijk "een verloren mode" herontdekt. Vroeger werden de sieraden door iedereen gedragen, maar wel op een andere manier dan nu, vertelt ze. "Voor de uitvinding van knopen werden spelden en broches vooral gebruikt om stof bij elkaar te houden. Het waren vaak zowel statussieraden, als functionele voorwerpen."
Eerder werden de spelden vooral gedragen op grote mantels en jassen; nu bij de Oscars was de broche vooral te zien op tweedelige pakken, zegt De Vries. "Bij shows zag je weer veel dat het op T-shirts, mantels en pakken werd opgespeld, en bij Gucci was er eentje op een mouwloze coltrui te zien. Het kan op verschillende manieren, wat je zelf wil."
Vroeger droeg David Bowie ook hakken en jumpsuits, maar dat werd nooit mainstream.
Dat ook mannen de sieraden veel dragen wordt door sommigen gezien als bewijs dat mode steeds minder binair wordt. "Het is iets dat je de afgelopen jaren steeds meer ziet", zegt De Vries. "Vroeger droeg David Bowie ook hakken en jumpsuits, maar dat werd nooit mainstream", vertelt hij.
"Nu zie je dat grote sterren, zoals Shawn Mendes en Harry Styles, nagellak, parelkettingen of andere sieraden durven te dragen. En andere jongens denken vervolgens: 'oh, misschien kan ik zelf ook wel wat meer experimenteren'", zegt De Vries.
Hij denkt dat we de komende tijd vaker items uit de klassieke vrouwenmode gaan zien die door iedereen worden gedragen. "Robbert Pattinson droeg bij een Dior-show een rok met bontjas", noemt hij als voorbeeld. "Toen ik dat zag besefte ik dat er iets gaande is. Tegenwoordig heb je ook een merk dat hakkenschoenen maakt voor mannenvoeten in grotere maten."
"Steeds meer mannen doen aan dit soort trends mee. En ik hoop zelf dat zowel queermannen als heteromannen de sieraden gaan dragen."