Vanaf januari volgend jaar zal er veel minder vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekeringen.

Het kabinet wil snijden in het basispakket om op die manier de overschrijdingen in de zorg aanpakken. Alleen al dit jaar is er een overschrijding van 1,1 miljard in de zorg.

Maatregelen

Volgens goed ingevoerde bronnen verdwijnen therapieën om te stoppen met roken helemaal uit het pakket. Wie vanaf januari dieetbegeleiding wil, krijgt dat ook niet meer vergoed. Wie met chronische klachten maar de fysiotherapeut gaat, moet nu zelf 12 behandelingen betalen. Dat worden er 20.

GGZ

De eigen bijdrage voor behandeling van psychische klachten gaat omhoog van 10 naar maximaal 31 euro per consult. Bovendien worden voortaan nog maar vijf consults vergoed in plaats van acht. Ook voor zwaardere psychische klachten gaan patiënten een eigen bijdrage betalen, variërend van 175 tot 250 euro per jaar.

De bezuinigingen gaan per 1 januari in, maar worden nu al bekend gemaakt, omdat zorgverzekeraars de tijd moeten hebben om de veranderingen door te voeren.

Minister Schippers van Volksgezondheid zal naar verwachting later met meer bezuinigingsmaatregelen komen vanwege de stijgende kosten in de zorg.

STER reclame