Trevor Noah tijdens de Oscaruitreiking dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah krijgt Erasmusprijs

De Erasmusprijs gaat dit jaar naar de Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah. Volgens de jury van de Nederlandse Stichting Praemium Erasmianum handelt Noah "met zijn enorme talent voor spottende, talige en verbindende politieke humor in Erasmiaanse geest".

Daarmee draagt de komiek volgens de stichting bij aan het thema 'Lof der Zotheid', vernoemd naar het beroemdste boek van Erasmus. Noah is een invloedrijke mediapersoonlijkheid in de Verenigde Staten. Hij is naast komiek ook televisiepresentator, politiek commentator, filantroop en auteur.

Noah presenteerde jarenlang The Daily Show, een satirisch veelbekeken Amerikaans nieuwsprogramma. Eind vorig jaar stopte hij als presentator.

Het is de 65e keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijs van 150.000 euro gaat jaarlijks naar iets of iemand die een bijzondere bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten in Europa, en daarbuiten. De prijs wordt uitgereikt door koning Willem-Alexander, regent van de stichting.

Eerder wonnen onder meer de Israëlische auteur David Grossman, de Britse kunstenaar Grayson Perry, de Amerikaanse componist en dirigent John Adams en de online-encyclopedie Wikipedia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl