Bij de demonstratie in Tel Aviv waren volgens Israëlische media zo'n 200.000 mensen aanwezig
NOS Nieuws

Israëliërs massaler dan ooit de straat op tegen hervormingen

Voor de tiende week op rij is in Israël geprotesteerd tegen de hervormingsplannen van de ultrarechtse regering van premier Netanyahu. De opkomst was massaal. In diverse steden zoals Haifa is een recordaantal betogers de straat op gegaan. In Tel Aviv waren volgens Israëlische media 200.000 mensen op de been.

De betogers zijn boos over de hervormingen, die ertoe moeten leiden dat het hooggerechtshof minder macht krijgt, ten gunste van het parlement. Zo zou het hof niet meer mogen ingrijpen als er in het parlement een meerderheid is voor een wet, ook als die in strijd is met bestaande wetten. Critici vrezen voor de rechten van minderheden, zoals Palestijnen en lhbti'ers. Ze zeggen dat Israël in een dictatuur dreigt te veranderen.

De wijzigingen zouden er ook toe kunnen leiden dat Netanyahu, die verdacht wordt van omkoping, een mogelijke veroordeling kan ontlopen of zelfs dat zijn zaak helemaal wordt geschrapt. De premier vindt dat de kiezer hem gezien de uitslag van de vorige verkiezingen een mandaat heeft gegeven voor de hervormingen. Die zijn volgens Netanyahu bedoeld om ervoor te zorgen dat het hooggerechtshof zijn macht niet misbruikt.

Zo zag de demonstratie er gisteravond uit in Tel Aviv:

Honderdduizenden Israëliërs de straat op vanwege hervormingsplannen kabinet

De protestbeweging is de afgelopen weken alleen maar gegroeid. Reservisten, een belangrijk onderdeel van Israëls leger, dreigen met dienstweigering als de hervormingen worden doorgevoerd. En maandag zeiden gevechtspiloten op de reservelijst dat ze niet zouden meedoen aan hun training bij een elite-eenheid van de luchtmacht. Uiteindelijk zijn ze daarvan teruggekomen en zijn ze in gesprek gegaan met de leiding.

Donderdag probeerden demonstranten te voorkomen dat Netanyahu het land zou verlaten door wegen te blokkeren. Hij werd daarom met een helikopter naar het vliegveld gebracht, waar hij op het vliegtuig stapte voor een gepland bezoek aan Berlijn.

De Israëlische president Herzog sprak zich deze week voor het eerst uit tegen de plannen. De hervorming van het rechtssysteem is volgens hem verkeerd, repressief en ondermijnt de democratie. Herzog zei dat hij een compromisvoorstel opstelt, maar politici aan beide kanten van het spectrum hebben geweigerd mee te doen aan de gesprekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl