Een protestactie tegen de coronamaatregelen van de overheid vorig jaar
NOS Nieuws

Politie pakt coronacritici op: verdacht van oplichting en witwassen

De politie heeft de drie leden van een collectief opgepakt dat tijdens de coronacrisis donateurs zou hebben opgelicht. Het gaat om de leden van het zogenoemde 'Buitenparlementair Onderzoeks Comite' (BPOC).

De drie worden verdacht van verduistering, oplichting en witwassen. BPOC deed zich voor als kritische onderzoekers van het coronabeleid en "verhoorde" talloze mensen.

Het Openbaar Ministerie, dat de arrestatie van het drietal gisteren bekendmaakte, wil hun namen niet bevestigen. De woonplaats (Alphen aan den Rijn) en leeftijden van de verdachten komen wel overeen met de BPOC-leden, die samen een gezin vormen. Het gaat om een 58-jarige man, zijn 55-jarige echtgenote en zijn 30-jarige dochter.

Vertrouwen verloren van bondgenoten

BPOC deed naar eigen zeggen onderzoek naar de overheid en stelde daarover rapporten op die te koop werden aangeboden. Ook konden mensen donaties sturen naar de stichting voor dat onderzoek. Bij die werkwijze werden al langer vraagtekens gezet. Zo schreef de bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst op Twitter: "Ik kan mij voorstellen dat sommige mensen dit heel verdacht vinden."

De groep verloor eerder ook al het vertrouwen van vroegere bondgenoten als YouTube-kanaal Café Weltschmerz. Dat gebeurde nadat allerlei "agenten" die getuigenissen hadden afgelegd over repressief optreden op coronademonstraties niet leken te bestaan.

In de tussentijd bleef het BPOC wel om donaties vragen voor het onderzoek. Ook de verschijningsdatum van een zogenoemd vaccinatierapport werd voortdurend vooruitgeschoven, blijkt uit onderstaande serie Twitterberichten:

Het AD meldt dat de verdachten ook nauw samenwerkten met de Duitse advocaat Reiner Fuellmich. Hij werd vorig jaar opgepakt voor een vergelijkbare zwendelzaak. Mensen konden 800 euro overmaken aan Fuellmich om te kunnen meedoen aan een collectieve miljardenclaim vanwege de coronamaatregelen.

De advocaat zou er ruim 1,4 miljoen euro mee hebben opgehaald.

Viroloog Van Ranst reageert vandaag ook op de arrestatie van de drie: "Hun 'Buitenparlementaire Onderzoekscommissie' was een amateurtoneelgezelschap die "verhoren" deed over de coronacrisis om een "tribunaal" te organiseren, en vooral een vehikel om geld af te troggelen van argeloze wappies."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl