NOS SportAangepast

Italiaan Ceccarelli troeft landgenoot Jacobs af op 60 meter, 400 meter voor Warholm

Ceccarelli stoot landgenoot Jacobs van de troon op 60 meter bij EK indoor

Samuele Ceccarelli mag zich voorlopig de beste Italiaanse en Europese indoorsprinter noemen op de 60 meter. De 22-jarige Italiaan versloeg zaterdagavond in Istanbul bij de EK indoor in de finale van de kortste sprintafstand zijn bekende landgenoot Lamont Marcell Jacobs, de titelverdediger en olympisch kampioen op de 100 meter.

Ceccarelli won de 60 meter in 6,48 seconden. Daarmee was hij een-honderdste van een seconde langzamer dan twee uur eerder in de halve finale, waarin hij ook al de snelste was. Jacobs, met 6,41 seconden houder van het Europees record, kwam in de eindstrijd op 6,50 uit. Bij de Italiaanse kampioenschappen eerder dit jaar was Ceccarelli hem ook al te snel af geweest.

Bouju loopt finale 60 meter bij EK indoor net mis

Raphael Bouju is een talent in de Nederlandse sprintwereld en was goed op dreef in Istanbul. In de series liep hij in de ochtenduren naar de winst in 6,59 seconden, een persoonlijk record. Dat was slechts één-honderdste boven het Nederlands record van Joris van Gool. De Nederlandse recordhouder bleef in Istanbul in de series steken.

Bouju was in de halve finale iets minder dan in de ochtenduren De 20-jarige Nederlandse indoorkampioen finishte in zijn halve finale als derde in 6,61 seconden. De eerste twee en de twee snelste verliezers van de drie halve finales gingen door en de tijd van Bouju was net iets te langzaam voor een finaleticket.

De Turkse Tugba Danismaz viert geëomtioneerd haar Europese titel bij het hinkstapspringen

Bij het hinkstapspringen vloeiden de tranen rijkelijk. De Turkse Tugba Danismaz verraste met een nationaal record (14,31 meter) en Europese indoortitel. De afstand zette ze al in haar eerste poging neer.

Eerste medaille gastland

Het was de eerste medaille voor het gastland, dat nog steeds in rouw is na de zware aardbeving die begin februari aan tienduizenden het leven kostte in Turkije en Syrië. De EK indoor worden in Istanbul ingetogen afgewerkt, maar de gouden plak van Danismaz zorgde voor veel emotie op de baan en op de tribunes.

Noor Warholm pakt Europese titel op 400 meter indoor bij de mannen

De Noorse vedette Karsten Warholm deed zijn plicht met winst op de 400 meter. De huidige olympisch - en tweevoudig wereldkampioen op de 400 meter horden (2017 en 2019) hoefde niet met Nederlanders af te rekenen, want Liemarvin Bonevacia en Isayah Boers kwamen niet door de halve finale heen. Isaya Klein Ikkink was al in de eerste ronde gesneuveld.

Gevaarlijke concurrent

De Belg Julien Watrin bleek echter in de finale wel een gevaarlijke concurrent voor de Noorse favoriet. Warholm liep alle tegenstanders in de eerste ronde op grote achterstand, maar Watrin had het beste voor het laatst bewaard.

Hij naderde de succesvolle Noor nog heel dicht, maar Warholm bleef hem uiteindelijk nipt voor. De Noor won in 45,35 seconden. Watrin tekende voor een Belgische record met 45,44 seconden. De Zweed Carl Bengtström veroverde brons in 45,77.

Laura Muir maakte haar favorietenrol op de 1.500 meter volledig waar. In de slotfase liep de 29-jarige Schotse bij iedereen weg. Voor Muir, die op de Olympische Spelen van Tokio zilver op de 1.500 meter won, was het haar vijfde Europese indoortitel. In 2017 en 2019 was ze de beste op de 1.500 en 3.000 meter.

De Roemeense Claudia Mihaela Bobocea (30) kon haar tranen niet bedwingen nadat ze het zilver had veilliggesteld. Bobocea had nog nooit een medaille gewonnen op een groot titeltoernooi. De Roemeense hield met moeite de Poolse Sofia Ennaoui van zich af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl