NOS NieuwsAangepast

Fikkie de ooievaar is niet meer

De ooievaar die in april in een transformatorhuisje viel en daardoor een stroomstoring veroorzaakte, is alsnog overleden. Ze is alsnog aan haar verwondingen bezweken.

De vogel had een nest gemaakt op een transformatorhuisje in Zwartsluis. Het dier kreeg ruzie met andere ooievaars die haar nest wilden inpikken. Daardoor viel ze naar beneden en veroorzaakte vervolgens een stroomstoring. Aanvankelijk overleefde ze de stroomstoot van ruim 110.000 volt, maar had wel brandwonden. Omdat het publiek erg bezorgd was over de vogel ving de NS haar op en werd ze naar het ooievaarsstation De Lokkerij in Drenthe gebracht.

Ingedut "Toen ze binnenkwam, was ze erg gestresst", zei een medewerker van de opvang. "Ze was natuurlijk niet in goede conditie, haar poten waren verbrand, de helft van de staart was weg, aan één kant miste ze de slagpennen. Ze heeft niet meer gevlogen." Haar wonden herstelden wel voorspoedig, dus haar overlijden was onverwacht. Volgens de verzorger is ze ingeslapen. "Zoals ze lag, is ze duidelijk ingedut."

Door de stroomstoring zaten zo'n 60.000 huishoudens zonder stroom en vielen intercity's in het noorden van het land uit of liepen vertraging op.

De NS zou twee jaar lang 500 euro uittrekken voor de revalidatie van Fikkie.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl