NOS NieuwsAangepast

Principeakkoord over de pensioenen

Werkgevers en vakbonden hebben een conceptakkoord bereikt over de pensioenen. Volgens het conceptakkoord dat in handen is van de NOS stijgt de AOW-uitkering tot 2028 gegarandeerd elk jaar.

Los van de inflatie gaat de uitkering met 0,6 procent per jaar omhoog. De pensioenleeftijd gaat in 2020 naar 66 en in 2025 naar 67 jaar.

Onenigheid

De onderhandelingen hebben zich maanden lang voortgesleept, onder meer door onenigheid in eigen kring bij de vakbeweging.

Over de toekomst van de pensioenen was een jaar geleden al een principe-akkoord gesloten met de werkgevers, maar daartegen kwam verzet, onder meer van FNV Bondgenoten.

De grootste FNV-bond vond dat het risico van tegenvallend rendement van investeringen door pensioenfondsen op de beurs te veel bij de werknemers werd gelegd. Vorige maand kwamen de vakbonden die zijn aangesloten bij de FNV weer tot overeenstemming over wat de uitkomst van het onderhandelingsresultaat zou moeten zijn.

Vooral de 0,6% stijging tot 2028 van de AOW-uitkeringen zal volgens Haags verslaggever Dominique van der Heyde goed vallen bij FNV Bondgenoten. De vakbond overlegt donderdag over het akkoord en de kans is groot dat er een dag later getekend kan worden, verwacht Van der Heyde.

Zware beroepen

Met de werkgevers is nu onder meer afgesproken dat de hoogte van de pensioenen niet wordt gegarandeerd. Dat komt doordat de beleggingen van de pensioenfondsen kunnen tegenvallen.

Er is niks geregeld over de zware beroepen. Dat wordt overgelaten aan de cao-onderhandelingen. Mensen die eerder stoppen met werken, krijgen minder pensioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl