Zonnepanelen op de daken van woningen op Vlieland
NOS Nieuws

'Eigenaren gasvrije woning positief over keuze, wel ontevreden over traject'

Huiseigenaren die van het gas af zijn, zijn positief over die keuze. Dat zeggen deelnemers aan een onderzoek (.pdf) van onderzoeksinstituut TNO. Die groep geeft gemiddeld een 8,7 voor hun woning.

Zo ervaren bewoners vaak meer wooncomfort, zijn ze tevreden over de aardgasvrije alternatieven en zijn ze blij met het koken op inductie. Ook ervaren deelnemers van de vragenlijst minder stress om de energierekening, hebben ze minder moeite met het instellen van de verwarming en hebben ze bijna altijd lagere vaste lasten.

Over het proces naar gasvrij wonen toe zijn ze minder positief, zeggen de onderzoekers. Mensen vinden het traject richting aardgasvrij wonen ingrijpend, voor zichzelf en voor hun wijk. "Bewoners ervaren het hele proces naar aardgasvrij wonen als een onzekere en chaotische periode waarin er veel verandert en er veel onduidelijkheid is."

Zo wordt er geklaagd dat de straat meerdere keren is opengebroken. Mensen vragen zich af waarom de verschillende organisaties zoals gasbedrijven en netbeheerders hun planningen niet kunnen afstemmen zodat de werkzaamheden worden gecombineerd. Ook zeggen de onderzoekers dat er wrevel kan ontstaan tussen bewoners die financieel wel in staat zijn de woning aardgasvrij te maken en mensen die dat niet kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl