De stropop, bij zijn 'onthulling' op 17 september 2022
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Strooien actievoerder in weiland Eemnes moet het veld ruimen

De grote stropop die in een weiland vlak bij de A1 in Eemnes staat, moet weg. De provincie zegt dat het verboden is om zonder vergunning reclame te maken langs de snelweg.

Maar melkveehouder Pieter Seldenrijk is niet van plan om de strooien actievoerder weg te halen. "Je maakt eigenlijk geen reclame, het is vrijheid van meningsuiting", zegt hij bij RTV Utrecht.

De pop met als blikvanger de omgekeerde Nederlandse vlag staat er sinds 17 september en is bedoeld als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. In feite is het de voortzetting van een traditie. In de weilanden bij Eemnes staan al 25 jaar stropoppen in het weiland als in de derde week van juni de Week van het Platteland wordt gevierd.

"Het was bedoeld als een soort uitnodiging om bij ons langs te komen. Met dat idee hebben we afgelopen najaar zo'n zelfde stropop nagebouwd. Het enige verschil is alleen dat de pop destijds vrolijk was, terwijl die nu een beetje zielig kijkt", aldus Seldenrijk.

Gedoe een beetje zat

Deze week kreeg de melkveehouder een belletje met het verzoek de strobalen te verwijderen, gisteren gevolgd door een brief van de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht, die namens de provincie de milieutaken uitvoert.

"In die brief stond dat de pop niet voldoet aan de plaatselijke verordening. Je mag namelijk geen reclame langs de snelweg zetten", aldus Seldenrijk, die ook voorzitter is van de gemeentelijke CDA-fractie. "Je mag blijkbaar wél een bord van een politieke partij neerzetten, maar dit niet."

De melkveehouder is dus niet van plan om aan het verzoek van de provincie te voldoen. "In ieder geval blijft hij staan tot na de Provinciale Statenverkiezingen, eerder gaat 'ie niet weg", zegt Seldenrijk. "Anders komen we even met honderd trekkers naar het provinciehuis toe en dan mogen ze mij persoonlijk uitleg geven, want ik ben dat gedoe eigenlijk wel een beetje zat zo vlak voor de verkiezingen."

Vorig jaar zomer hingen op veel plekken in Nederland omgekeerde vlaggen als protest tegen het stikstofbeleid. Die zijn eind september veelal weggehaald, omdat ze de veiligheid in gevaar zouden brengen. "Nu de herfst eraan komt, neemt het risico toe dat de voorwerpen loslaten", zei een woordvoerder van de provincie Utrecht destijds.

Advertentie via Ster.nl