Oekraïense vluchtelingen bij Nederlands gastgezin
NOS Nieuws

Gemeente Renswoude telt relatief meeste Oekraïense vluchtelingen

Bijna een jaar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn er zo'n 90.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd in Nederlandse gemeenten. Naar verhouding wonen de meesten van hen in Renswoude (33 per 1000 inwoners) en Gennep (22 per 1000 inwoners), meldt het CBS.

De cijfers van het CBS geven de situatie weer van 1 november 2022, het laatste meetmoment. Het Gelderse Rozendaal was toen de enige gemeente waar geen enkele Oekraïense vluchteling woonde.

Het landelijke gemiddelde kwam uit op zo'n 5 Oekraïense nieuwkomers per 1000 inwoners. Volgens het CBS woonde ruim de helft van de tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne in november op een adres dat begin vorig jaar nog onbewoond was. Het gaat bijvoorbeeld om snel opgeknapte huizen.

Gemeenschapszin

Mariska Wagenaar is locatiemanager bij de gemeentelijke opvang in Oldebroek. Daar verblijven op dit moment zo'n 100 Oekraïense vluchtelingen, 75 volwassenen en 25 kinderen. Nog eens 150 Oekraïners verblijven bij gastgezinnen.

Voor een kleine gemeente vangt het Gelderse dorp opvallend veel ontheemden op. Oldebroek staat op plek elf van de gemeenten waar per 1000 inwoners de meeste Oekraïners staan ingeschreven. "Gemeenschapszin en de kerk spelen hierin een rol", denkt Wagenaar. Ook zegt ze dat er simpelweg "meer fysieke ruimte" is op het platteland.

Hieronder is te zien hoeveel Oekraïense vluchtelingen gemeenten per 1000 inwoners opvangen:

Aantal Oekraïense vluchtelingen per Nederlandse gemeente

16 procent van alle Oekraïense vluchtelingen die vanaf de Russische inval in Nederland werden ingeschreven, was op 1 januari 2023 weer vertrokken. Het gaat om bijna 16.700 mensen. Deze groep bestond voor meer dan twee derde uit mannen. Van alle remigranten keerde 55,4 procent terug naar Oekraïne.

Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht, vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming, die onlangs is verlengd tot 4 maart 2024. Europa kan de regeling nog met een jaar verlengen. Wat er daarna met de groep Oekraïners in Nederland gebeurt - of hun asielaanvraag alsnog moet worden beantwoord, of ze terug moeten naar Oekraïne of mogen blijven in Nederland - is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl