Een Palestijn gooit stenen naar een voertuig van het Israëlische leger
NOS NieuwsAangepast

Israëlische inval op Westoever escaleert: elf doden en 102 gewonden gemeld

Het Israëlische leger heeft een grootschalige inval gedaan in de stad Nablus op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse autoriteiten spreekt van minstens elf doden en ruim honderd gewonden. De actie wordt gezien als een van de bloedigste in ruim een jaar tijd. Er wordt gevreesd voor een nieuwe geweldescalatie.

De inval bij daglicht liep uit op een grootschalig vuurgevecht en rellen. Het Israëlische leger had met pantservoertuigen alle toegangen tot de stad afgesloten en was op zoek naar drie Palestijnse terreurverdachten, laat het leger weten in een verklaring. Het drietal had zich verscholen in een gebouw.

Stenen gooien

Volgens het leger werd het gebouw omsingeld en kregen de militanten de kans om zich over te geven, maar openden ze in plaats daarvan het vuur. Bij het vuurgevecht waren verschillende milities betrokken.

Ook gooiden Palestijnen stenen en molotovcocktails naar het Israëlische leger:

Legerinval in Nablus, lichamen overledenen worden weggedragen

Een van de verdachten probeerde te vluchten uit het huis en werd doodgeschoten door militairen, zegt luitenant-kolonel Hecht tegen persbureau AP. Vervolgens werd het pand kapotgeschoten met raketten. Daarbij zijn de twee andere verdachten gedood.

'Geschoten op burgers'

Ook naastgelegen gebouwen zijn doorzeefd met kogels. Volgens ooggetuigen hielden de Israëlische militairen geen enkele rekening met de burgerbevolking in de wijk. "We horen verhalen dat Israëlische troepen schoten op buren en mensen in huizen", zegt een verslaggever van nieuwszender Al Jazeera.

Op beveiligingsbeelden, die online worden gedeeld, lijken twee ongewapende mannen op de vlucht te worden neergeschoten. De woordvoerder van het Israëlische leger noemt deze beelden "problematisch" en zegt dat het wordt onderzocht.

Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn 102 mensen gewond geraakt, zes van hen verkeren in kritieke toestand. 82 mensen zouden geraakt zijn door kogels, maar er is onduidelijkheid over het aantal burgerslachtoffers. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat hulpverleners naast mensen met schotwonden ook nog minstens 250 mensen hebben behandeld die traangas hebben ingeademd.

Zes doden waren lid van militante groeperingen, hebben die groeperingen zelf bekendgemaakt. Wie de overige slachtoffers zijn, is nog onbekend. Volgens de informatie van de Palestijnse autoriteiten was het oudste dodelijke slachtoffer 72 jaar en de jongste 16 jaar oud.

Uitzonderlijke inval

Het Israëlische leger meldt dat er geen militairen gewond zijn geraakt. Normaal gesproken worden dit soort invallen uitgevoerd in de avond en nacht. Op die manier is het risico op burgerslachtoffers kleiner. Het leger zegt dat zich nu een zeldzame kans voordeed, nadat de inlichtingendiensten de locatie van de verdachten hadden achterhaald. Ook zou er sprake zijn geweest van een acute dreiging.

Hamas, de Palestijnse groepering die de macht heeft in de Gazastrook, veroordeelt de inval in Nablus. Ook wordt er gedreigd richting de Israëlische autoriteiten. "Het verzet in Gaza ziet de escalerende misdaden van de vijand tegen onze mensen op de bezette Westelijke Jordaanoever, en het geduld raakt op", zegt een woordvoerder tegen nieuwssite Al Jazeera.

De inval zou kunnen leiden tot een nieuwe gewelduitbarsting, zegt een bron binnen de Israëlische veiligheidsdiensten tegen krant The Jeruzalem Post. Net zoals er vorig jaar over en weer raketaanvallen en bombardementen waren tussen Palestijnse groeperingen en het Israëlische leger.

Spiraal van geweld

Het is al langere tijd zeer onrustig op de Westelijke Jordaanoever. Vorige maand doodden Israëlische troepen zeker negen Palestijnen bij een soortgelijke actie in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. Kort daarna kwamen zeker zeven mensen om bij een aanslag in de buurt van een synagoge in Jeruzalem.

2022 was volgens de VN het dodelijkste jaar in tijden. Ruim 150 Palestijnen en ruim twintig Israëliërs zijn vorig jaar gedood bij aanslagen, invallen en confrontaties tussen het leger en Palestijnse milities.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl