NOS Sport

Atletieklegende Foster (64) overleden, achttien jaar wereldtop bij hordenlopen

Greg Foster is op 64-jarige leeftijd overleden. De atleet behoorde achttien jaar lang tot de wereldtop in het hordenlopen.

Foster is de enige atleet ooit die het presteerde drie wereldtitels op rij te veroveren op de 110 meter horden: in 1983, 1987 en 1991. In dat laatste jaar pakte hij ook de wereldtitel indoor op de 60 meter horden, een afstand waarop hij ook het wereldrecord (7,36 seconden) ruim zeven jaar in handen had.

Greg Foster behoorde achttien jaar lang tot de wereldtop in het hordenlopen

Voorafgaand aan zijn grootste successen werd Foster nog voor drie maanden geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen. Naar eigen zeggen betrof het een extra sterke aspirine, die hij voor 89 cent bij een benzinestation had gekocht.

Tevens was Foster olympisch medaillewinnaar, maar het zilver op de 110 meter horden in 1984 noemde hij eigenlijk zijn grootste teleurstelling.

Domper voor eigen publiek

De Amerikaan Foster had immers anderhalf jaar lang alles gewonnen op zijn favoriete disciplines, voordat hij op de Spelen van Los Angeles voor eigen publiek de kroon op zijn carrière wilde zetten. Roger Kingdom bleek echter drie honderdsten van een seconde sneller.

Hordenloper Greg Foster, van WK-goud tot olympisch zilver

Persoonlijk kende Foster veel tegenslag. Een jaar na de voor hem teleurstellend verlopen Spelen kwamen vier familieleden van hem bij een auto-ongeluk om het leven, onder wie zijn moeder en een naar hem vernoemd neefje.

De laatste jaren leed hij aan een zeldzame ziekte, die ertoe leidde dat hij in 2020 een harttransplantatie moest ondergaan. De universiteit van Californië in Los Angeles meldde dat Foster vredig is gestorven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl