Het teruggevonden wrak
NOS Nieuws

Amerikaanse WO II-onderzeeër teruggevonden voor de kust van Japan

Voor de kust van Japan is een Amerikaanse onderzeeër teruggevonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog verging. De USS Albacore verdween op 7 november 1944 met 85 opvarenden tijdens een patrouille. Waarschijnlijk is het op een mijn gevaren.

Op basis van archiefonderzoek wist een Japanse hoogleraar het gebied te achterhalen waar de Albacore was vergaan, enkele kilometers uit de kust van het noordelijke eiland Hokkaido. Daar moest de onderzeeër destijds de scheepsroutes van en naar Japan in de gaten houden.

In mei vorig jaar werd er met een onderwatercamera een wrak aangetroffen op zo'n 250 meter diep. Het duurde daarna door sterke stromingen, plantengroei en troebel water nog maanden voordat het vaartuig kon worden geïdentificeerd. Dat lukte uiteindelijk door enkele specifieke wijzigingen die aan de Albacore waren aangebracht, zoals een radarschotel en luchtgaten in de romp.

De USS Albacore

De Albacore was volgens de Amerikaanse marine een van de meest succesvolle onderzeeërs uit de oorlog. Tijdens elf missies wist de onderzeeër zeker tien vijandelijke schepen tot zinken te brengen, waaronder tijdens de Slag in de Filipijnenzee het nieuwe vliegdekschip Taiho.

Defensie is erin geslaagd nabestaanden van 76 van de 85 opvarenden in te lichten over de vondst. Tegen CNN spreekt William Bower, die twee maanden na de dood van zijn vader werd geboren, van een emotioneel moment.

"De tranen staan me in de ogen omdat ik weet dat mijn vaders moeder er nooit overheen is gekomen. Wat zou ze dankbaar zijn geweest om dit te horen. Ook mijn moeder heeft het niet meer mee mogen maken, maar gelukkig is er nog iemand in zijn familie die nu zijn laatste rustplaats kent."

Omdat het wrak een oorlogsgraf is, is het verboden de rust daar te verstoren. Wel is de Japanse ontdekker van plan in augustus meer onderzoek te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl