OV in Amsterdam vandaag plat

Amsterdam moet het vandaag zonder openbaar vervoer doen. Het personeel van het GVB heeft vannacht om 3:00 uur het werk neergelegd als protest tegen de bezuinigen op het stadsvervoer in de drie grote steden.

Tot nu toe werd het ov in de grote steden enkel voor korte perioden onderbroken. Het is vandaag voor de eerste keer dat de metro's, trams en bussen de hele dag niet rijden vanwege de acties.

"We zijn publieksvriendelijk begonnen met de acties, maar we hebben gezegd dat iedere stap die we hierna moeten zetten wat harder zal worden. Inmiddels is het zover gekomen dat we 24 uur plat moeten", zegt Abvakabo FNV-bestuurder Eric Vermeulen

23 miljoen minder

Gisteren kwam minister Schultz van Haegen met een handreiking richting de ov-bedrijven. Van de 165 miljoen euro die in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam moeten worden bezuinigd, komt in 2015 weer 23 miljoen beschikbaar voor investeringen.

"Wat de minister gisteren heeft gezegd is dat er nog steeds moet worden bezuinigd en verplicht moet worden aanbesteed. Als dat allemaal achter de rug is en er dus kaalslag heeft plaatsgevonden in het openbaar vervoer, dan is ze bereid 23 miljoen euro beschikbaar te stellen voor specifieke investeringen. Dus we maken het eerst kapot en stellen dan 23 miljoen euro beschikbaar, daar trappen we dus niet in", zegt Vermeulen hierover.

Wiebes

In Amsterdam moet tussen de 75 en 80 miljoen euro worden bezuinigd. Volgens Abvakabo FNV zou door de bezuiningen het aantal buslijnen in Amsterdam krimpen van 44 naar 25; van de 16 tramlijnen blijven er 13 over.

VVD-wethouder Wiebes van Verkeer is niet blij met de staking, maar ziet de bezuinigingen wel al een groot probleem. "Ik ben het eens met het doel van de stakers, maar ik ben het absoluut oneens met het middel", zegt hij.

"Amsterdam wordt geconfronteerd met bezuinigingen waarvan ik niet weet hoe we die moeten realiseren. Met het schrappen van lijnen en het verhogen van de tarieven met 25 procent halen we het nog niet. Aanbesteden lost dit niet op."

A10

Medewerkers van het GVB hebben als onderdeel van hun actie vanochtend een file veroorzaakt op de A10 rond Amsterdam. Buschauffeurs hielden drie rijbanen bezet en reden extra langzaam.

De politie heeft een einde aan de actie gemaakt, door de chauffeurs van de snelweg af te halen. Ze zijn er met een waarschuwing vanaf gekomen. Volgens Abvakabo FNV was het een spontane actie.

Na de staking van vandaag in Amsterdam wordt er morgen gestaakt in Den Haag. Donderdag is Rotterdam aan de beurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl