Een ongeluk met een Tesla waarbij de bestuurder 'Autopilot' gebruikte
NOS NieuwsAangepast

Tesla moet in VS honderdduizenden auto's met zelfrijdende functie aanpassen

Tesla moet een software-update doorvoeren bij zo'n 363.000 auto's in de Verenigde Staten. Tot die tijd mogen de auto's de weg niet op met de zelfrijdende functie FSD, zegt de toezichthouder. Die heeft ingegrepen omdat de functie de kans op ongelukken vergroot.

De technologie stelt auto's in staat om zelfstandig gas te geven, te sturen, te remmen en van baan te wisselen. De functionaliteit wordt op dit moment getest door Tesla-bestuurders in de VS. De toezichthouder treedt nu op vanwege problemen met de software die opspelen bij bijvoorbeeld het passeren van kruispunten en bij het remmen.

Door het euvel komen de voertuigen bij een stopbord bijvoorbeeld niet volledig tot stilstand. De software maakt het ook mogelijk dat snelheidslimieten worden overschreden. Dat levert potentieel gevaarlijke situaties op, concludeert de National Highway Traffic Safety Administration, die toeziet op de veiligheid op de Amerikaanse wegen.

'Geen terugroepactie'

Het gaat om auto's met de zogeheten Full Self-Driving-software, oftewel FSD. Volgens Tesla kunnen de problemen de komende weken met software-updates worden verholpen. Topman Musk onderstreept op Twitter dan ook dat het strikt genomen niet gaat om een terugroepactie.

De Tesla-baas zegt al langer dat de voertuigen in staat zijn zelfstandig te rijden en "waarschijnlijk beter functioneren" dan een menselijke bestuurder. Maar Tesla zelf blijft consequent benadrukken dat de bestuurder altijd oplettend moet blijven en moet kunnen ingrijpen wanneer nodig. Bestuurders wordt expliciet opgedragen dat ze hun handen altijd aan het stuur moeten houden.

In de VS loopt momenteel een strafrechtelijk onderzoek naar claims van Tesla dat de auto's van het bedrijf zichzelf zouden kunnen besturen. Justitie stelde het onderzoek in nadat er tientallen ongelukken hadden plaatsgevonden. Dat onderzoek heeft ook betrekking op de minder geavanceerde systemen voor zelfbesturing, de zogenoemde Autopilot-systemen. De Full Self-Driving-functie wordt sinds 2021 door Tesla getest.

De National Highway Traffic Safety Administration doet momenteel onderzoek naar 41 ongelukken die sinds 2016 plaatsvonden en waarbij Tesla's waren betrokken. Bij die ongelukken kwamen 19 mensen om het leven, schrijft The New York Times.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl