In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Celstraffen voor heroïnesmokkel in blikjes tomatenpuree

Twee mannen uit Berghem en Veghel zijn veroordeeld tot straffen tot ruim zeven jaar voor het smokkelen van ruim 1200 kilo heroïne in 2014. Het spul was verstopt in blikken tomatenpuree.

De heroïne werd ontdekt toen de douane twee vrachtwagens in Venlo controleerde. De lading bestond uit blikken tomatenpuree met daarin in totaal 1224 kilo heroïne. De waarde werd toen geschat op zo'n 21,5 miljoen euro. De drugs waren afkomstig uit Iran en waren bestemd voor Nederland.

Een van de truckers liet zijn lading zelf controleren door de douane. Hij vertrouwde de inhoud van zijn transport niet, omdat hij in zijn 25-jarige loopbaan nooit eerder tomatenpuree vanuit Iran naar Nederland had vervoerd, schrijft 1Limburg. In Turkije had hij de douane al gevraagd om de lading te onderzoeken, maar bij die controle werd de heroïne niet gevonden.

In 2015 werden een 49-jarige en een 57-jarige verdachte uit Berghem aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie hadden zij het transport georganiseerd.

Lagere straffen omdat de zaak te lang heeft geduurd

De rechter acht bewezen dat de twee mannen de heroïne importeerden. De 49-jarige man is ook veroordeeld voor brandstichting bij een Turks restaurant in Eindhoven. De 57-jarige is tevens veroordeeld voor het hebben van een hennepkwekerij in zijn woning.

Het Openbaar Ministerie had tegen de twee celstraffen van 11,5 jaar en 8,5 jaar geëist maar de rechter legt de 49-jarige man 7,5 jaar cel op. De andere verdachte is veroordeeld tot zes jaar cel.

De straffen vallen dus iets lager uit. Dat komt doordat het zo lang heeft geduurd voordat de zaak werd behandeld. Volgens de rechtbank hebben de mannen vanwege de overschrijding van de redelijke termijn een strafkorting van twee en 2,5 jaar gekregen gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl