1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Hoe nu verder in Jemen

Dat president Ali Abdullah Saleh van Jemen vrijdag gewond raakte in zijn paleis en naar een ziekenhuis in Saudi-Arabië vertrok, is door het volk met gejuich ontvangen. De Jemenieten vierden afgelopen weekend feest alsof de revolutie al een feit is. Maar betekent de aanslag op Saleh inderdaad dat de Arabische lente ook Jemen heeft bereikt? Of blijft de president toch langer zitten dan de 33 jaar die zijn regime nu al duurt.

Grootste probleem in Jemen is dat er geen duidelijke opvolger klaarstaat die de volgende president kan worden. Verschillende partijen zullen proberen de macht te grijpen. Naast vice-president Abd al-Rab Mansur al-Hadi die nu, in ieder geval tijdelijk, de macht heeft, zijn er rivaliserende stammen die om de macht kunnen gaan strijden. En dan is er nog de wens van de bevolking die al maanden de straat opgaat voor een beter leven in het armste land van de regio.

Terroristen

Veel andere landen zijn bang dat Jemen een stuurloze staat wordt. De Britse minister William Hague van Buitenlandse Zaken zegt tegen de Amerikaanse zender CNN dat hij de situatie in het land erg somber inziet. "Het slechtste scenario is een situatie zoals in Somalië, waarbij terroristen vrij spel krijgen. En dat bij één van de belangrijkste zeeroutes ter wereld", aldus Hague.

De Britse krant The Guardian kijkt iets positiever aan tegen de afwezighed van president Saleh nu. Een al langer bestaand plan voor een regering van nationale eenheid in Jemen zou dichterbij kunnen komen als Saleh wegblijft, schrijft de krant. Totnutoe heeft de president steeds geweigerd om dat plan te ondertekenen. Als Saleh niet meer terugkomt, is die handtekening niet belangrijk meer, speculeert The Guardian.

Het is nu eerst afwachten of president Saleh binnen een paar dagen weer terugkeert uit Saudi-Arabië, zoals de vice-president van het land beweert. Maar één ding lijkt zeker: een beter leven, waar het de Jemenieten allemaal om begonnen was, is nog ver weg.

Door: Wouter

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl