Ceylin del Carmen Alvarado
NOS WielrennenAangepast

Alvarado en Van der Haar geven leiding niet uit handen en winnen Superprestige

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de Superprestige bij de vrouwen op haar naam geschreven. Bij de mannen ging de eindzege naar Lars van der Haar.

Alvarado ging in de afsluitende veldrit in Middelkerke als klassementsleidster van start en de 24-jarige Rotterdamse gaf de eindzege extra cachet door een onewomanshow weg te geven.

Alvarado, die door de overwinning aan de Belgische kust vijf van de acht Superprestige-wedstrijden op haar naam heeft gebracht, hoefde niet op te boksen tegen wereldkampioene Fem van Empel, vice-wereldkampioene Puck Pieterse en Shirin van Anrooij, de wereldkampioene bij de beloften. Het drietal dat dit seizoen de dienst uitmaakt bij de vrouwen, ontbrak in Middelkerke.

Heft in handen

Alvarado, die in 2020 de wereldtitel veroverde, nam in de slotrace al snel het heft in handen en soleerde naar de winst. Lucinda Brand, derde op de WK van vorige week in Hoogerheide, ging op een halve minuut achterstand als tweede over de meet en ook nummer drie, Annemarie Worst, kwam in haar eentje over de finish.

In het eindklassement eindigde Inge van der Heijden als tweede en Denise Betsema als derde. Zij waren de enigen die Alvarado, die ook in 2020 de Superprestige naar haar hand zette, nog hadden kunnen passeren, maar dat zat er geen moment in.

Inge van der Heijden, Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema worden gehuldigd

"Ik heb vandaag de frustratie er een beetje uit kunnen fietsen", sprak de winnares, terugdenkend aan haar vijfde plaats bij de recente mondiale titelstrijd. "Dit voelt enorm goed. Ik was wel van plan om vroeg weg te rijden, maar het gebeurde eerder dan verwacht. Mijn vorm stijgt. Ik hoop dat ik volgend seizoen opnieuw aansluiting vind bij de top."

Eindelijk eindzege Van der Haar

Ook bij de mannen was er Nederlands succes. Lars van der Haar was al vijf keer als derde geëindigd, maar kon nu zijn eerste eindzege in de Superprestige bejubelen. In Middelkerke, waar de absolute toppers Mathieu van der Poel en Wout van Aart ontbraken, werd hij tweede achter de Belg Eli Iserbyt.

Lars van der Haar aan de leiding in Middelkerke

Hoewel de 31-jarige Van der Haar dit SP-seizoen geen enkele van de zeven eerdere koersen won, leidde hij wel comfortabel in het klassement. Zo mocht de Nederlandse kampioen zes plaatsen toegeven op Michael Vanthourenhout en zeven op titelverdediger Iserbyt.

Maar van rekenen was geen sprake: Van der Haar wilde in stijl afsluiten en ging vol in de aanval. Iserbyt had grote moeite hem te volgen en vooral in de zandstroken raakte hij steeds achterop. Toch won de Belg de race. Hij profiteerde van een uitglijder van Van der Haar in de slotronde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl