NOS WielrennenAangepast

Lavreysen is Hoogland weer de baas, Eefting pakt zilver op scratch

Lavreysen is Hoogland opnieuw baas op sprint

Harrie Lavreysen is door naar de halve finales sprint op de EK baanwielrennen in Grenchen. Hij was in de kwartfinales opnieuw sterker dan Jeffrey Hoogland, die al voor de negende keer op rij het onderspit dolf.

Op scratch veroverde Roy Eefting de zilveren medaille. Hij was in de laatste ronde niet meer in staat om een demarrage van de Brit Oliver Wood te pareren.

Olympisch en viervoudig wereldkampioen Lavreysen is op jacht naar een tweede Europese titel sprint. Hij begon die met het neerzetten van de snelste tijd in de kwalificatie, waardoor hij direct geplaatst was voor de achtste finales. Daarin was hij veel te sterk voor de Tsjech Dominik Topinka.

Die overwinning leverde een Nederlands onderonsje met Hoogland op. De twee treffen elkaar vaak pas in finales, maar de achtste tijd van Hoogland in de kwalificaties betekende dat ditmaal de kwartfinales het strijdtoneel waren.

Lavreysen won de eerste race afgetekend. In de tweede probeerde Hoogland, die donderdag Europees kampioen op de één kilometer lange tijdrit werd, zijn concurrent te verrassen door vanuit de start direct vol gas te geven.

Bekijk hieronder de reacties van Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland:

Hij sloeg een gat, maar in de laatste bocht ging de oppermachtige Lavreysen hem alsnog voorbij. "Ik zag het echt niet aankomen, ik was echt verrast", gaf Lavreysen na afloop toe. "Ik wist dat het moeilijk zou worden en hij heeft het maximale van me gevraagd."

Hoogland had de inspanningen van een dag eerder nog in de benen en wist dat hij tegen Lavreysen met iets bijzonders moest komen. En zijn verrassende tactiek werkte bijna. "Het blijft dan toch Harrie, maar het was wel een mooie poging", zei Hoogland met een glimlach.

Zilver voor Eefting

Eefting moest op de scratch zijn meerdere erkennen in de Brit Wood. Zo blijft de 33-jarige Eefting verstoken van een gouden plak. Hij won in 2019 ook zilver op de WK en pakte vorig jaar brons op zowel de EK als de WK.

"Dit was de zwaarste scratch die ik ooit heb gereden", vertelde Eefting na afloop. "Het was een hele harde koers en dat verteerde Wood beter dan ik."

Eefting reed in Grenchen een alerte koers en het verloop van de wedstrijd oogde gunstig voor de man met een goed eindschot. In de slotfase ging de Oostenrijker Tim Wafler ervandoor met de Portugees Iuri Leitão, de Europees kampioen van de afgelopen drie jaar.

Op een ronde van het einde denderde het voorste deel van het peloton over Wafler en Leitão heen. Wood gaf zoveel gas dat niemand meer kon volgen, ook Eefting niet. "Het was constant vol gas en daarom had ik in de finale niet mijn sprint meer."

Geen medaille voor Van der Duin op omnium

Maike van der Duin greep naast een medaille op het omnium. De pas 21-jarige renster, die eerder deze week vierde werd op de scratch en derde op de afvalkoers, eindigde als vijfde.

Scratch en de afvalkoers maken ook deel uit van het omnium, de vierkamp die verder bestaat uit de temporace en de puntenkoers. Van der Duin, die vorig jaar WK-zilver won, stond na drie onderdelen (tweede op de scratch en vijfde op de temporace en de afvalkoers) derde in het algemeen klassement.

Op de afsluitende puntenkoers zakte ze echter weg. Ze pakte maar één puntje en toen Katie Archibald, Lotte Kopecky en Amalie Dideriksen (de nummers één, vijf en zes van het algemeen klassement) een ronde voorsprong pakten, raakte het podium uit zicht.

"Ik heb het op de puntenkoers voor mezelf verpest", aldus een ontgoochelde Van der Duin. Waarom het niet lukte op het afsluitende onderdeel wist ze niet precies. "Als het er niet meer in zit, dan ga ik fouten maken."

Van der Duin diep teleurgesteld na omnium: 'Het was heel slechte puntenkoers'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl