Minister Jetten van Klimaat en Energie
NOS NieuwsAangepast

Jetten: Nederland is niet meer afhankelijk van Russische brandstoffen

Nederland is niet meer afhankelijk van kolen, olieproducten (diesel en kerosine) en ruwe olie uit Rusland. Daarmee voldoet Nederland aan de sancties tegen Rusland die met alle EU-landen waren afgesproken, zegt minister Jetten van Klimaat en Energie. Deze sancties werden ingesteld na de Russische inval in Oekraïne.

Gas valt niet onder de sancties, maar het kabinet had tot doel niet meer afhankelijk te zijn van Rusland. Volgens Jetten is dat gelukt door onder meer de import van lng, dat is vloeibaar gas dat met schepen wordt aangevoerd. Voor een klein deel komt dat nog wel uit Rusland.

Voor de aanvoer van lng is de afgelopen maanden onder meer een drijvende installatie in de Eemshaven gebouwd. Het kabinet wil deze mogelijkheden uitbreiden samen met andere Europese landen. Ook door het op vol vermogen laten draaien van de kolencentrales nam de vraag naar Russisch gas af.

In het NOS Radio 1 Journaal zei Jetten dat de gasopslagen in Nederland nu relatief vol zitten. "Dat betekent dat de opgave voor de komende winter minder heftig is, omdat we wat minder hoeven bij te vullen. Maar we zullen ons wel moeten voorbereiden op een periode van een aantal jaren waarin gas relatief duurder is dan wat we gewend waren."

Financieel raken

De EU heeft de sancties vorig jaar opgelegd om Rusland te straffen en financieel te raken. Zestig procent van de staatsinkomsten worden verdiend met de verkoop van fossiele brandstoffen.

Rusland heeft zijn oliehandel voor een groot deel verlegd naar Aziatische landen, waardoor de impact van de sancties beperkt is. Ook de hoge prijs van een vat olie speelde Moskou in de kaart. Analisten verwachten dat de sancties Rusland komende tijd meer pijn kunnen gaan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl