NOS WielrennenAangepast

Tijdritkanon Hoogland wint goud op EK baanwielrennen, knap brons voor Van der Duin

Hoogland pakt goud op de 1 kilometer tijdrijden

Jeffrey Hoogland is in het Zwitserse Grenchen voor de vierde keer Europees kampioen op de 1 kilometer tijdrit geworden. Met een tijd van 58.2 bleef hij de concurrentie ruim voor.

De 29-jarige drievoudig wereldkampioen uit Nijverdal bleek weer niet te kloppen door z'n concurrenten. De 57,813 van 'Hulk' Hoogland in de kwalificatie was 1,688 sneller dan de tijd van de nummer twee, de Spanjaard Alejandro Martínez.

In de finale waren alle zeven deelnemers langzamer dan in de ochtend. Hoogland reed de tijdrit in 58,203 en was daarmee alsnog 1,481 sneller dan Martínez, die bij de WK brons won en nu het zilver kreeg omgehangen.

Dat is een kwart baan sneller, en geeft de grootsheid aan van Hoogland, wiens verbouwing van z'n huis hem de laatste weken meer bezighield dan de Europese titelstrijd.

'Goud is waar ik voor kwam'

Melvin Landerneau, die vorig jaar bij afwezigheid van Hoogland de titel greep (en daarna zilver won op de WK) stelde teleur en werd op 2,372 slechts zesde.

Brons Van der Duin

Eerder op donderdag veroverde Maike van der Duin brons in de afvalkoers voor vrouwen. In een pittige eindstrijd moest ze alleen Lotte Kopecky (goud) en Valentine Fortin (zilver) voor zich dulden.

'Brons was voor mij het maximale vandaag'

De 21-jarige renster had woensdag net naast een medaille gegrepen op de scratch (ze werd vierde), maar had een dag later wel succes. Met nog zes toppers in de baan moest Van der Duin er hard voor werken.

Twee sprints wist ze maar net te overleven, waarna ze bij de volgende als laatste over de finish kwam, waardoor ze weer vierde zou worden. Gelukkig voor haar werd de Britse Elinor Barker uit de wedstrijd gehaald wegens onreglementair sprinten.

Regerend Europees en wereldkampioene Lotte Kopecky (27) prolongeerde op soevereine wijze de Europese titel.

Bijrol Havik

Yoeri Havik kon geen hoofdrol spelen op de puntenkoers. De 31-jarige wereldkampioen sprintte slechts twee keer mee om de punten en eindigde met acht punten op de negende plaats.

'Ik had de benen niet om echt mee te doen'

Op de puntenkoers rijden de renners 160 rondes (40 kilometer), om de tien rondes is er een sprint waarbij de eerste vijf renners punten krijgen. Het dubbelen van het peloton levert 20 punten op.

Vloek van de regenboogtrui?

Havik had niet al te beste benen, misschien was het 'de vloek van de regenboogtrui', maar met nog 12 rondes te gaan stond de regerend wereldkampioen nog steeds op plek 9 en speelde hij geen rol van betekenis meer.

Acht renners wisten in de slotfase een ronde voorsprong te pakken: Robbe Ghys, Simone Consonni, Albert Torres, Donavan Grondin, Tobias Hansen, Diogo Narciso, William Perrett en de Nederlandse Hongaar Bertold Drijver.

Voor de laatste sprint hadden Consonni en Grondin 48 punten en Torres 41. De Spanjaard won de laatste sprint en klom naar de tweede plaats. De Italiaan zat in zijn wiel en veroverde zo de titel.