De Nederlandse zaalhockeysters
NOS SportAangepast

Zaalhockeysters winnen ook laatste groepsduel, mannen veel te sterk voor België

De zaalhockeysters waren al lang en breed geplaatst voor de kwartfinales, maar het laatste groepsduel van het WK moest nog worden gespeeld. Daarin was Oranje met 3-2 te sterk voor de Verenigde Staten.

De meeste duels in de poulefase werden door Nederland met grote cijfers gewonnen. Nieuw-Zeeland (10-0), Australië (8-0) en Oostenrijk (5-1) hadden weinig in te brengen, maar tegen de Amerikaanse ploeg moest Oranje wat meer moeite doen om de winst uit het vuur te slepen.

Dat had vooral te maken met Reese D'Ariano. Ze is pas veertien jaar en wordt in de hockeywereld gezien als 'wonderkind'. Ook tegen Nederland liet ze zien dat ze uitzonderlijke kwaliteiten heeft en scoorde ze twee keer.

Dat was echter niet genoeg om Nederland de eerste nederlaag van het toernooi te bezorgen. In de zaal in het Zuid-Afrikaanse Pretoria scoorde Oranje namelijk één keer vaker dan de Verenigde Staten.

Tessa Clasener opende de score en Lieke van Wijk was twee keer trefzeker. Het winnende doelpunt van Van Wijk viel met nog slechts dertig seconden op de klok.

In de kwartfinales wacht vrijdag om 21.00 uur Nederlandse tijd Canada, de nummer vier uit de andere poule.

De Nederlandse mannen wonnen later op de dag glansrijk van België: 7-1. Boris Burkhardt maakte maar liefst vier doelpunten. Onze zuiderburen kwamen er nauwelijks aan te pas, maar maakten nog wel één goal.

Na de 4-1 nederlaag van woensdag tegen Oostenrijk had de ploeg van Robert Tigges één doel: de emoties onder controle houden. Verdediger Niek Merkus schreef na de wedstrijd een wijze les op een briefje: "Alles wat je doet op het veld moet een instrument zijn en niet een ventilatie van je frustratie."

Niek Merkus voedt z'n mede-zaalhockeyers met wat wijsheid

Een dag later tegen België lukte dat wonderwel. Naast de overwinning was er nog een feestje te vieren: Teun Rohof bereikte als eerste Oranje-speler de grens van vijftig zaalinterlands op een EK én WK.

De Nederlandse zaalhockeyers spelen vrijdagavond in de kwartfinales tegen gastland Zuid-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl