NOS NieuwsAangepast

Beurs Lima dicht na verkiezingspaniek

De beurs van Lima was nog maar een paar minuten open of de verliezen waren al historisch. De belangrijkste index van de beurs, de 'Indice General de la Bolsa de Valores de Lima' (IGBVL), daalde in korte tijd 8,71%.

Handelaren reageerden uiterst nerveus op de overwinning van de linkse nationalist Ollanta Humala bij de verkiezingen van gisteren. Nog niet alle stemen zijn geteld, maar de voorsprong van Humala op zijn rechtse rivaal Keiko Fujimori lijkt niet meer in te halen.

Paniek

Uit voorzorg werd de handel op de beurs enkele uren stilgelegd. Vooral mijnbouwbedrijven deden het slecht. Peru is een belangrijke leverancier van grondstoffen zoals zilver, goud, lood en zink. De laatste jaren kende het land een ongekende economische groei, vooral dankzij de vraag naar grondstoffen.

Investeerders zien Ollanta Humala als een pupil van de Venezolaanse president Hugo Chávez en vrezen dat met de nieuwe president een einde komt aan jaren van economische groei. Ondanks beloftes van Humala dat hij de economische koers niet zal veranderen. Analisten en conservatieve politici roepen Humala op zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over zijn plannen met de Peruaanse economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl