NOS Nieuws

Wekdienst 7/2: Zoeken naar overlevenden in Turkije en Syrië • Richard de Mos aan het woord in rechtbank

Goedemorgen! In de strafzaak tegen Richard de Mos komt de Haagse oud-wethouder zelf aan het woord. Het OM eist een gevangenisstraf van 22 maanden tegen hem, onder meer omdat hij zich zou hebben laten omkopen. En in Utrecht wordt het vuil weer opgehaald, na de staking van afgelopen week.

Eerst het weer: Het vriest vanochtend nog en het kan mistig zijn. Na het oplossen van de mist wordt het op de meeste plaatsen vrij zonnig. Bij weinig wind loopt het kwik vanmiddag op naar 4 tot 6 graden. Komende nacht verloopt weer helder en koud met lichte tot matige vorst.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Openbaar Ministerie eiste vorig week bijna twee jaar celstraf tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos. Vandaag zullen de politicus en zijn advocaat zich verdedigen tegen de beschuldigingen van deelname aan een criminele organisatie, omkoping en het plegen van meineed.
  • In de rechtszaak Volt versus Gündogan komt het tot een vonnis in hoger beroep. Voormalig Voltpoliticus Gündogan wil onder meer eerherstel.
  • Amnesty International komt met een rapport over de lastige situatie van veel gevluchte Venezolanen in Curaçao.

Wat heb je gemist?

Volgens persbureau DPA zijn er door de aardbeving in Syrië zeker 4200 mensen omgekomen, al maken andere media al melding van nog meer slachtoffers.

Het hoofd van de Turkse rampenbestrijdingsdienst zegt dat de bevingen in Turkije alleen al zeker 2921 levens hebben geëist. De Witte Helmen melden dat het in Syrië om zeker 1300 doden gaat. In Turkije zijn bovendien zeker 15.800 gewonden gevallen. Duizenden gebouwen zijn ingestort.

Voor middernacht stond het dodental nog op 3500. De Wereldgezondheidsorganisatie hield er toen rekening mee dat het dodental kon verachtvoudigen.

Volg ons liveblog over de belangrijkste ontwikkelingen rond de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Sacharov Centrum was een van de laatste plekken in Moskou waar mensen evenementen konden bijwonen die niet vooraf door de staat werden goedgekeurd. Maar de autoriteiten Het Sacharov Fonds werd tot 'ongewenste organisatie' verklaard, daarom moet het centrum nu sluiten.

Sacharov Centrum in Moskou moet dicht: 'Opnieuw zitten we achter ijzeren gordijn'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl