Schut (rechts) maakte tegen Kazachstan een hattrick

Zaalhockeyers maken gehakt van Kazachstan, vrouwen moeizaam langs Zuid-Afrika

De Oranje-zaalhockeyers hebben ook hun tweede wedstrijd op de WK in Zuid-Afrika met ruime cijfers gewonnen. De ploeg van Robert Tigges versloeg Kazachstan met 9-1. Wiegert Schut maakte drie doelpunten.

De Oranje-vrouwen moesten later op de dag opboksen tegen het gastland en ook die confrontatie leverde een tweede Nederlandse zege op: Zuid-Afrika werd met 3-1 verslagen.

Paar uur rust

De hockeyers van Kazachstan verloren zondagavond al met 7-1 van België en moesten met een paar uur rust maandagochtend alweer aantreden tegen Nederland. Oranje, dat eerder met 7-1 van Namibië had gewonnen, begon sterk. Jochem Bakker zorgde voor de openingstreffer, zijn eerste op dit WK.

Kazachstan beet meteen van zich af en maakte drie minuten later gelijk. Oranje was niet van z'n stuk gebracht. Zoals de ploeg van Tigges gewend is, speelden de hockeyers de bal geduldig rond om zo een gat in de verdediging te forceren. Dat lukte; uit een strafcorner maakte Boris Burkhardt er 2-1 van.

Leeuw was los

Halverwege het derde kwart werd het 3-1 en kreeg Kazachstan-speler Yerkebulan Dyussebekov geel, omdat hij Schut had gehaakt. Een dure kaart, want de leeuw was los. Met een man meer op het veld scoorde Oranje vier keer in twee minuten tijd, onder andere uit twee strafcorners.

Daarna volgden nog twee goals, eentje van Schut, en in het laatste kwart scoorde Schut weer twee keer, waardoor hij op een hattrick uitkwam.

Bekijk hier de reactie van hattrick-maker Schut die volop geniet: "Geweldige hal, veel sfeer, kids die je handtekening willen."

Dinsdagavond speelt Nederland om 20.20 uur tegen Nieuw-Zeeland zijn derde poulewedstrijd in de groep van zes landen, waarvan de topvier naar de kwartfinales gaat.

Oranje-vrouwen maken pas laat het verschil

De Nederlandse vrouwen hadden het niet makkelijk tegen Zuid-Afrika, waarvan bij de laatste confrontatie (WK 2015) nog met 14-0 gewonnen was. Ook in Pretoria was het kwaliteitsverschil duidelijk zichtbaar, maar tot uitdrukking in de score kwam dat lange tijd niet.

Pam Imhof had al na zes minuten de openingsgoal van haar stick laten komen, maar geschrokken van de vele kansen die het moest toestaan, was dat meteen ook het sein voor de thuisploeg om nadrukkelijker de verdedigende stellingen in te nemen.

Nederland vond moeilijker de gaatjes en leed tegelijkertijd een aantal keer onnodig balverlies. Bij een van de tegenaanvallen sloeg Celia Seerane in de rebound toe: 1-1.

De Zuid-Afrikaanse doelvrouw Cheree Greyvenstein dreigde met enkele knappe reddingen de heldenrol voor zich op te eisen. Kort voor het einde van het derde kwart moest ze echter toch buigen voor Eva van 't Hoog, die in het laatste kwart na een korte dribbel nog een tweede keer het vijandelijke doel vond: 3-1.

De Nederlandse hockeysters moeten het dinsdagochtend opnemen tegen Australië.