Jordi Alba (rechts) heeft Barcelona naar 1-0 geschoten

Barcelona loopt met eenvoudige zege op Sevilla uit op falende achtervolgers

Sprankelend was het niet wat Barcelona liet zien tegen Sevilla, maar de koploper in La Liga heeft zich de kans om verder uit te lopen op zijn achtervolgers niet laten ontnemen. De Catalanen, met Frenkie de Jong in de basis, wonnen in eigen huis met 3-0 en weten nummer twee Real Madrid, dat met 1-0 verloor bij Real Mallorca, al op acht punten achterstand.

Barcelona kreeg al vroeg in de wedstrijd een tegenvaller te verwerken. Aanvoerder Sergio Busquets moest na luttele minuten naar de kant met een enkelblessure. De thuisploeg drukte desondanks het dit seizoen zwaar tegenvallende Sevilla - de nummer vier van de afgelopen drie jaar in La Liga begon het duel in Camp Nou als veertiende op de actuele ranglijst - met de rug tegen de muur. Tot veel kansen leidde dat niet.

Ronald Araújo kopte na een dik kwartier hard naast na een hoekschop, die was voortgekomen uit een redding van Sevilla-doelman Bono bij een kans voor Robert Lewandowski. Ook bij een kogel van de Poolse spits lag de gestrekt naar de hoek zwevende sluitpost dwars. Kort voor rust werd de Marokkaan bijna alsnog geklopt door een kopbal van ploeggenoot en voormalig eredivisiespeler Nemanja Gudelj.

Na rust werd het er niet veel beter op. Totdat in de 58ste minuut Franck Kessié, de vervanger van Busquets, met een subtiele steekpass Jordi Alba, de vervanger van Busquets als aanvoerder, vrij voor Bono bracht en de linksachter van Barça de verre hoek vond: 1-0.

Daarmee bleek de ban gebroken. Gavi tikte op aangeven van Raphinha de 2-0 binnen, waarna de man van de assist zelf de 3-0 eindstand op het scorebord schoot tegen de komende tegenstander van PSV in de Europa League. Bij Sevilla was oud-PSV'er en viervoudig Oranje-international Karim Rekik het hele duel van de partij.

Derde nederlaag Real Madrid

Real Madrid had in de middaguren belangrijke punten laten liggen op Mallorca. De eilandclub was de 'Koninklijke' uit de Spaanse hoofdstad met 1-0 de baas.

Madrid bakte er in de eerste helft weinig tot niets van. Mallorca leunde vol op de verdediging, maar kwam na een kwartier wel op voorsprong toen Nacho de bal in zijn eigen doel kopte.

Pablo Maffeo (Real Mallorca) en Vinícius Júnior (Real Madrid)

Real Madrid zocht zonder creativiteit de aanval en wist voor rust geen enkele kans te creëren. Mallorca gaf na rust weinig weg en had bovendien geluk dat Marco Asensio's penalty door Predrag Rajkovic werd gestopt.

Bij de Madrilenen was het vervolgens pompen of verzuipen, maar kansen wist de ploeg niet meer te scheppen. Het was derde nederlaag voor Real dit seizoen.

Ook Real Sociedad onderuit

Eerder op de avond verzuimde Real Sociedad dichter naar Real Madrid te kruipen en vooral afstand te nemen van de achtervolgers, die eveneens azen op een ticket voor de Champions League. Er werd thuis met 1-0 verloren van Valladolid, dat zichzelf daarmee enige lucht verschaft in de strijd tegen degradatie.

Real Sociedad opereerde wat inspiratieloos en kreeg daarvoor een kwartier voor tijd de rekening gepresenteerd. Invaller Cyle Larin maakte het enige doelpunt van de wedstrijd, ogenschijnlijk met het hoofd, maar in werkelijkheid wat gelukkig met zijn schouder.