NOS Nieuws

Berichtenservice voor gedetineerden komt niet terug

Berichtenservice voor gevangenen eMates keert niet meer terug. Dat heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) besloten, schrijft minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. De berichtendienst ligt al bijna een jaar stil, na waarschuwingen van het Openbaar Ministerie dat gedetineerden het systeem konden gebruiken voor criminele activiteiten.

Gevangenen konden via het systeem communiceren met bijvoorbeeld het thuisfront, als aanvulling op brieven schrijven en bellen. Maar het OM zei vorig jaar maart dat er dagelijks tientallen berichten per gedetineerde werden verstuurd die niet goed konden worden gecontroleerd.

Daarop liet minister Weerwind onderzoek doen door de Auditdienst Rijk. Die concludeerde dat informatiebeveiliging en privacy niet op orde zijn bij eMates, dat wordt beheerd door een commercieel bedrijf. Ook mankeerde er het een en ander aan de afspraken tussen het bedrijf en de DJI.

Weerwind noemt het achteraf logisch dat in 2014 voor eMates werd gekozen, maar zegt dat "de strijd tegen voortgezet crimineel handelen destijds minder dominant aanwezig was dan nu het geval is". Ook worden volgens hem nu hogere eisen gesteld aan informatiebeveiliging.

De gevangenissen gaan kijken naar een alternatief voor de berichtendienst. De bedoeling is dat die wordt beheerd door de DJI zelf. Weerwind wil ook onderzoeken of in de toekomst kunstmatige intelligentie kan worden ingezet bij het controleren van het berichtenverkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl