In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Vanaf 2024 geen touringcars meer in centrum Amsterdam

Touringcars van meer dan 7,5 ton zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom in de binnenstad van Amsterdam. Dagelijks rijden er 300 tot 450 van die grote wagens door het centrum. Ze geven te veel overlast voor bewoners omdat er te weinig plek voor is.

De touringcars veroorzaken opstoppingen in smalle straatjes en maken het verkeer voor fietsers en voetgangers onveiliger. Ook zijn ze te zwaar voor de kades en bruggen en stoten ze veel schadelijke gassen uit als ze met een draaiende motor staan te wachten op hun passagiers.

Parkeerplekken buiten de centrumring

Vanaf 1 januari 2024 moeten de bussen daarom buiten de S100 blijven, de ring rond het centrum van Amsterdam. Passagiers moeten dan op speciale plekken in- en uitstappen.

De gemeente is op zoek naar extra op- en afstapplekken buiten de centrumring. Ook worden bestaande plekken verbeterd. Daarnaast werkt de gemeente aan parkeerplekken bij stations zodat bezoekers met het openbaar vervoer de binnenstad in kunnen reizen.

Uitzonderingen

Voor grote touringscars die basisschoolleerlingen, ouderen, mensen met een beperking of artiesten naar bepaalde educatieve of culturele locaties rijden, kan een ontheffing worden aangevraagd.

Ook wordt een uitzondering gemaakt voor de route Weesperstraat-Valkenburgerstraat-Kattenburgerstraat. Langs die route liggen veel culturele organisaties zoals het Nemo, het Joods Historisch Museum en de Hermitage.

Uitgesteld

Volgens NH Nieuws was het oorspronkelijk de bedoeling om zware touringbussen al vanaf 1 januari 2023 uit de binnenstad te weren, maar dat werd afgelopen zomer vanwege 'verschillende factoren' uitgesteld. Zo was de reisbranche al bezig met het volgende hoogseizoen en moesten er nog parkeerlocaties voor de bussen komen buiten de ring.

Advertentie via Ster.nl