NOS Nieuws

Wekdienst 02/02: Slotdag Marengoproces • Extra veiligheidsberaad

Goedemorgen! In het Marengoproces tegen de groep rond Ridouan Taghi is het de laatste dag van een lange reeks pleidooien. En in Utrecht is een extra veiligheidsberaad van burgemeesters over de opvang van asielzoekers en ontheemde Oekraïners.

Eerst het weer: Vandaag is het bewolkt met op veel plaatsen regen. Bij een matige tot vrij krachtige westenwind wordt het zo'n 8 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Utrecht is een extra veiligheidsberaad van burgemeesters over de opvang van asielzoekers en ontheemde Oekraïeners. Er dreigt een groot tekort aan opvangplekken, omdat contracten met gemeenten voor tijdelijke opvang aflopen.
  • Olie- en gasbedrijf Shell komt met de resultaten over het vierde kwartaal van vorig jaar.
  • Het koningspaar en prinses Amalia bezoeken Curaçao. Ze maken een stadswandeling door Willemstad.
  • En op de slotdag van het Marengoproces tegen de groep rond Ridouan Taghi is het de laatste dag van een lange reeks pleidooien.

Wat heb je gemist?

In de Mississippi Boulevard Christian Church in de Amerikaanse stad Memphis hebben nabestaanden en bekenden afscheid genomen van Tyre Nichols. De zwarte man van 29 werd vorige maand aangehouden wegens roekeloos rijgedrag en vervolgens zwaar mishandeld door vijf zwarte agenten. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Nichols groeide afgelopen maand uit tot het nieuwe gezicht van de Amerikaanse beweging tegen politiegeweld en racisme. Hij werd in één adem genoemd met Breonna Taylor, George Floyd en Eric Garner die jaren geleden al door politiegeweld om het leven kwamen. Hun familie was bij de uitvaart van Nichols in de staat Tennessee.

Bij de emotionele ceremonie werd muziek gespeeld en een eerbetoon gebracht. Moeder RowVaughn vocht tegen de tranen toen ze over haar zoon sprak: "Het enige dat me overeind houdt, is dat ik er heilig in geloof dat mijn zoon hiernaartoe is gestuurd door God. Nu is zijn taak voltooid. Hij is naar huis gegaan."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Neanderthalers hadden een veel groter talent voor samenwerking dan wetenschappers tot nu toe dachten, blijkt uit een nieuwe studie. Ze joegen zo'n 125.000 jaar geleden al in georganiseerd verband op bosolifanten, de grootste landdieren van de afgelopen 3 miljoen jaar.

Daarna werkten ze ook samen om de enorme hoeveelheden vlees van het gedode dier te drogen zodat het voor langere tijd bewaard kon worden. Niet alleen was de vroege mens in grotere groepen actief dan eerder gedacht, ook verbleef hij langer op één plek dan tot dusver werd aangenomen. Want het doden, aan stukken snijden en drogen van de duizenden kilo's vlees die zo'n olifant opleverde, moet veel tijd hebben gekost.

Lees hier meer over de jagende neanderthalers.

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl