NOS NieuwsAangepast

Paul Jansen stopt als hoofdredacteur van De Telegraaf

Paul Jansen stopt als hoofdredacteur van De Telegraaf. Hij gaf sinds 2015 leiding aan de redactie van het dagblad, als opvolger van Sjuul Paradijs. Die vertrok na een conflict met de directie over de toekomst van de krant.

Jansen gaat niet weg bij De Telegraaf. Na zijn aftreden, op 1 juni, gaat hij aan de slag als correspondent in de Verenigde Staten.

Onder Jansen groeide het aantal abonnees aanzienlijk, zegt Rien van Beemen, directeur van Mediahuis Nederland, waar de krant onder valt. "We zijn Paul zeer erkentelijk voor zijn belangrijke bijdrage aan alle positieve ontwikkelingen van De Telegraaf."

Droom in vervulling

Zelf noemt de 55-jarige Jansen het 'een eer' om de krant te hebben mogen leiden. "Het waren ook tropenjaren. Het is nu tijd om de bakens te verzetten. Met het correspondentschap gaat een oude droom in vervulling."

Jansen werkt sinds 1996 bij De Telegraaf. Hij was eerder onder meer correspondent in Indonesië en chef van de parlementaire redactie. Wie Jansen gaat opvolgen, is nog onbekend.

Aanslag

Als hoofdredacteur kreeg Jansen onder meer te maken met een aanslag op het redactiegebouw in Amsterdam. Op 26 juni 2018 ramde een bestelwagen de glazen pui, waarna de bestuurder uitstapte en de auto, die gevuld was met jerrycans met benzine, in brand zette. De ontploffing veroorzaakte aanzienlijke schade aan het pand. Niemand raakte gewond.

Paul Jansen (r) en toenmalig burgemeester Van Aartsen (l) na de aanslag op het redactiegebouw van De Telegraaf in 2018

Eind vorig jaar werd Bilal el. H. in hoger beroep tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de aanslag. Ook moest hij ruim twee ton schadevergoeding betalen. El. H. wordt gezien als de leider van de aanslag.

Het hof sprak destijds over "een doelgerichte, bewuste en professioneel voorbereide aanslag op een krant die al jarenlang schrijft over de zware en georganiseerde criminaliteit" en over "een aanval op de persvrijheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl