NOS Nieuws

Wekdienst 31/1: Prinses Beatrix viert 85ste verjaardag • Fransen massaal straat op

Goedemorgen! Vandaag is prinses Beatrix jarig. En in Suriname hoort de voormalige president Desi Bouterse zijn strafeis voor zijn betrokkenheid bij decembermoorden.

Eerst het weer: Vanochtend overheerst de bewolking en valt enige tijd lichte regen. In de middag wordt het droger met vanuit het westen meer ruimte voor de zon. Bij een matige tot vrij krachtige westenwind stijgt de temperatuur naar 7 tot 9 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Fransen gaan vandaag naar verwachting massaal de straat op om te protesteren tegen verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Spoorvervoerder SNCF waarschuwt dat het treinverkeer tot morgenochtend ontwricht zal zijn. Geadviseerd wordt niet op reis te gaan en thuis te werken
  • En in Suriname hoort de voormalige president Desi Bouterse zijn strafeis. Dat is in hoger beroep. Hij werd in 2019 tot een gevangenisstaf van twintig jaar veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op vijftien politieke tegenstanders in december 1982.
  • Prinses Beatrix viert vandaag haar 85e verjaardag. De voormalige koningin is sinds haar aftreden in 2013 minder in beeld, maar zit nog niet stil. Ze legt regelmatig bezoeken in Nederland en daarbuiten af.

Wat heb je gemist?

De Braziliaanse oud-president Bolsonaro heeft een toeristenvisum aangevraagd in de VS. Bolsonaro verblijft sinds 30 december in Florida en heeft nu een visum voor de duur van zes maanden aangevraagd, zegt zijn advocaat. Zijn huidige visum kreeg hij toen hij nog staatshoofd was, maar dat visum loopt vermoedelijk vandaag af.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een voortgangsrapportage gepubliceerd over het welbevinden van Groningers in verband met de gaswinningsproblematiek. Daaruit blijkt dat Groningers die gedupeerd zijn nog steeds veel last van de gevolgen hebben. De schade aan hun huis en gedoe bij de versterkingsoperatie hebben effect op hun fysieke en geestelijke gezondheid.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Vandaag wordt het allerlaatste nieuwe Boeing 747-transportvliegtuig aan een luchtvaartmaatschappij geleverd. Sinds 1969 levert Boeing het exemplaar. Dat de 747 zou uitgroeien tot Queen of the Skies en decennialang toonaangevend zou zijn in de luchtvaartsector, had Boeing 54 jaar geleden niet durven dromen, zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft in een artikel dat later vandaag verschijnt op nos.nl.

"Opeens konden honderden mensen tegelijk in één vliegtuig, dat ook nog eens non-stop de oceaan over kon vliegen. Waar de luchtvaart voor die tijd heel exclusief was, werd vliegen dankzij de Boeing 747 een transportmiddel voor de massa."

Een fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl