NOS Nieuws

Wekdienst 30/1: Macron op bezoek bij Rutte • Philips presenteert jaarcijfers

Goedemorgen! De Franse president Emmanuel Macron brengt een bezoek aan Den Haag. Hij spreekt met premier Rutte over onder meer de migratietop van volgende maand. En Philips presenteert de jaarcijfers.

Eerst het weer: vanmorgen vroeg is het eerst nog bewolkt met een bui in Limburg, elders schijnt de zon geregeld flink. Later vanmiddag volgen enkele buien over vooral het noordoosten van het land. Daarbij is kans op wat hagel. Het wordt ongeveer 9 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Philips presenteert de jaarcijfers, de eerste onder de nieuwe topman Roy Jakobs. De verwachting is dat ze niet zo goed zijn en dat er een reorganisatie aankomt, waarbij banen verloren gaan.
  • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken brengt een bezoek aan Israël. Hij heeft daar een ontmoeting met premier Netanyahu.
  • De paus gaat naar de Democratische Republiek Congo, waar de kerk een bijzondere rol speelt. Het land wordt verscheurd door corruptie en gewapende conflicten.
  • En de Franse president Macron komt naar Den Haag. Hij spreekt met premier Rutte onder meer over de migratietop van volgende maand.

Wat heb je gemist?

Ruim 35.500 mensen hebben vorig jaar in Nederland een eerste asielvraag ingediend. Dat is 44 procent meer dan in 2021 en het hoogste aantal sinds 2015. Met meer dan een derde vormen mensen uit Syrië de grootste groep, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Afghanen (2730) en Turken (2685) waren vorig jaar na de Syriërs de grootste groepen asielzoekers. De meeste asielverzoeken kwamen in de zomermaanden, met een piek in september. Daarna nam het aantal weer af.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bekijk hier de interactieve special van NOS op 3 over de watersnoodramp, morgen zeventig jaar geleden.

Een fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl