Vinicius Junior

Stug Real Sociedad houdt Real in toom, Atlético wint zonder Depay van Osasuna

Real Madrid heeft de topper tegen de verrassing in Spanje, Real Sociedad, geen kleur kunnen geven. De Baskische nummer drie van de competitie bleef in Bernabéu met 0-0 op de been tegen de nummer twee.

De thuisploeg domineerde, maar Real Sociedad had de beste kansen voor rust. Alexander Sorloth, ex-FC Groningen, scoorde op een haar na, even later vloog Asier Illarramendi's schot nipt voorlangs. Bij Real was vooral Vinícius Júnior ijverig, maar het ontbrak hem aan geluk.

Het patroon herhaalde zich na de pauze: Real was de betere ploeg, maar de Basken gevaarlijker. Ook nu weer moest het van Vinícius komen die met een hard schot het verschil wilde maken. Luka Modric poogde nog met een uithaal de score te openen, maar Real Sociedad week niet.

Stand La Liga

Het gelijkspel betekende dat Real maar een puntje dichter bij koploper FC Barcelona kruipt. Het verschil met de Catalaanse rivaal is vijf punten. Real Sociedad blijft derde met drie punten achterstand op Real.

Atlético wint moeizaam

Eerder op de dag wist stadgenoot Atlético Madrid wel te winnen. Enkele dagen nadat Atlético in de kwartfinales van de Spaanse beker met 3-1 had verloren van rivaal Real, revancheerde de ploeg van Memphis Depay zich in de competitie enigszins. Bij Osasuna, de nummer zeven van de ranglijst, werd er met 1-0 gewonnen.

Daarmee staat het team van trainer Diego Simeone steviger op de vierde plaats, die aan het eind van het seizoen recht geeft op Champions League-voetbal.

Saul Niguez viert de 0-1 tegen Osasuna

Met Depay op de bank, wat de hele wedstrijd zo zou blijven, maakten beide ploegen er voor rust geen spektakelstuk van.

In de tweede helft viel er meer te beleven. Keeper Jan Oblak moest een paar keer handelend optreden bij gevaarlijke inzetten van Osasuna, maar op het moment dat de thuisploeg de beste kansen kreeg, wist Atlético te scoren.

Invaller Saúl Niguez dook slim de grote ruimte in die Osasuna in het centrum van de eigen verdediging had gelaten en werd op zijn wenken bediend door Rodrigo De Paul.

De fraaie pass van de Argentijnse wereldkampioen werd door Niguez opgepikt en met een droge schuiver tot doelpunt gepromoveerd.

Atlético kreeg in de slotfase meerdere kansen om de voorsprong uit te breiden, maar mocht van geluk spreken dat Oblak scherp bleef tot het laatste fluitsignaal. In blessuretijd redde hij nog goed op een schot van Jon Moncayola.