NOS Sport

Hockeyers rechten rug tegen Australië en sluiten WK af met brons

Hockeyers rechten rug tegen Australië en sluiten WK af met brons

De Nederlandse hockeyers zijn bij het WK in India als derde geëindigd. In de wedstrijd om het brons was Oranje met 3-1 te sterk voor Australië.

Op de vorige twee WK's haalde Nederland de finale, maar het brons zal toch gevierd worden. Na de Spelen van 2021, waar Nederland in de kwartfinales na shoot-outs verloor van Australië, kwam er met Jeroen Delmee een nieuwe coach en werd de ploeg danig verjongd.

Dat jonge team werd in de halve finales maar net gestuit door titelverdediger België, dat de shoot-outs beter nam, en liet ook tegen Australië (nummer één van de wereld) zien dat het weer kan meestrijden om de prijzen.

Lars Balk in het duel met Australië

Oranje begon energiek, maar na de 0-1 van Jeremy Hayward (de speler van Den Bosch benutte in zijn 200ste interland de eerste strafcorner) was Australië de baas op het veld. Als Nederland al in de cirkel kwam, werd te gehaast geschoten.

Goals Oranje

Kort na rust kreeg Oranje drie corners op rij en bij de derde pushte Jip Janssen raak. Zeven minuten later leidde Nederland dankzij Thierry Brinkman met 3-1. Hij scoorde nadat Floris Wortelboer Howard de bal had ontfutseld en na een voorzet van de doorgebroken Thijs van Dam.

In het slotkwart werd de 4-1 van Lars Balk afgekeurd, omdat Jonas de Geus volgens de VAR te fel kwam inglijden op doelman Andrew Charter.

Bekijk hieronder de reacties na afloop.

Bondscoach Jeroen Delmee was trots op zijn ploeg. "Dit zijn de lastigste wedstrijden om te spelen en de ploeg heeft heel veel mentale weerbaarheid getoond."

Delmee werd na de Spelen van Tokio aangesteld en heeft Oranje flink verjongd. Hij is blij verrast met de progressie die zijn ploeg heeft geboekt. "Dit zijn lessen die krijg je alleen op dergelijke toernooien en die hebben we niet zoveel richting de Spelen van Parijs. Dan is dit een hele goede stap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl