NOS Nieuws

Wekdienst 29/1: Nationale Holocaust Herdenking • Uitslag vogeltelling

Goedemorgen! Bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark in Amsterdam wordt herdacht dat het vernietigingskamp Auschwitz 78 jaar geleden werd bevrijd. Ook wordt vandaag de uitslag van de Nationale Vogeltelling bekendgemaakt.

Het weer: vandaag overheerst de bewolking met vooral in het noorden af en toe wat lichte regen. Het wordt maximaal 4 graden in Limburg tot 7 op de Wadden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voor het eerst in drie jaar is er weer een Nationale Holocaust Herdenking met publiek. De organisatie roept mensen massaal op te komen om een vuist te maken tegen antisemitisme. De NOS zendt de herdenking live uit op NPO1 en NOS.nl
  • Sinds vrijdag zijn er weer volop vogels geteld in het kader van de Nationale Vogeltelling. Vandaag maakt de organisatie de uitslag van de telling bekend. Er is speciale aandacht voor de groenling, omdat het in het stedelijk gebied niet goed gaat met deze vogel.
  • Het Nederlandse hockeyteam speelt op het WK voor mannen in India om 12.00 uur tegen Australië in de strijd om het brons.
  • In het Franse Besançon staat de laatste wereldbeker veldrijden op het programma en in Amsterdam draait het om de paardensport. Om 15.30 uur de finale van de World Cup Springen op Jumping Amsterdam, live op NPO 1 en NOS.nl

Wat heb je gemist?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een aantal maatregelen aangekondigd als reactie op de twee aanslagen in Jeruzalem in twee dagen tijd. Dat deed hij na een spoedzitting van het Israëlische veiligheidskabinet dat gisteravond bijeenkwam.

Netanyahu zei "krachtige, snelle en nauwkeurige maatregelen" te nemen. Hij wil de daders en de mensen om hen heen harder straffen door hun huizen direct te verzegelen, en daarna te slopen.

Ook wil Netanyahu meer burgers bewapenen. Daar is een wetswijziging voor nodig om het makkelijker te maken om bepaalde mensen een wapenvergunning te geven.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het is 80 jaar geleden dat het Rode Leger Leningrad -het huidige Sint Petersburg- ontzette na een gruwelijk beleg door de Duitse nazi's. Het echtpaar Zoebkovy kan die belegering navertellen. Zij zien hoe het verhaal van toen invloed heeft op de gebeurtenissen vandaag.

Zij maakten het beleg van Leningrad mee: 'Ik ben tegen elke oorlog'

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl