Collega's van de omgekomen politieman bij de herdenkingsdienst begin 2021
NOS Nieuws

Ruim zes jaar cel voor Capitool-bestormer die omgekomen agent aanviel

Een Amerikaan die tijdens de bestorming van het Capitool twee jaar geleden een politieman aanviel met pepperspray is veroordeeld tot ruim zes jaar cel. Het slachtoffer overleed een dag na de bestorming aan een beroerte.

De dader, een man van 32, was een van de duizenden aanhangers van oud-president Trump die op 6 januari 2021 het Capitool met geweld binnendrongen. Ze probeerden de bekrachtiging van de verkiezingsoverwinning van de nieuwe president Biden te blokkeren.

De 32-jarige Julian Khater bespoot zeker drie politieagenten met pepperspray, zo is te zien op beelden. Een van hen, de 42-jarige agent Brian Sicknick, kreeg de dag erna een beroerte die hem fataal werd. Uit autopsie kwam een natuurlijke oorzaak naar voren, maar artsen concludeerden wel dat het geweld van een dag eerder waarschijnlijk een rol had gespeeld bij de beroerte.

Spijt

In de rechtszaal in Washington betuigde Khater spijt. Hij wist naar eigen zeggen niet wat hem op die dag bezielde. "Er zijn geen woorden voor. Ik zou willen dat ik alles kon terugdraaien."

De rechtbank veroordeelde de man tot zes jaar en acht maanden gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest. Ook moet hij een boete van 10.000 dollar betalen. "Er is geen enkele rechtvaardiging om agenten aan te vallen die hun plicht doen tegenover een menigte van duizenden mensen", zei de rechter.

Khater is een van de meer dan 950 mensen die zijn aangeklaagd vanwege de Capitool-bestorming. Deze maand werd bekend dat de nabestaanden van agent Sicknick ook een civiele zaak beginnen tegen oud-president Trump. Ze houden hem verantwoordelijk voor Sicknicks dood omdat hij de menigte opzweepte om naar het Capitool te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl