Het voormalige belastingkantoor in Alkmaar
NOS NieuwsAangepast

Belastingkantoor Alkmaar in beeld om asielopvang Ter Apel te ontlasten

Een voormalig belastingkantoor in Alkmaar is in beeld om de derde 'centrale ontvangstlocatie' voor asielzoekers te worden in Nederland, naast de locaties in Ter Apel en Budel. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente deze maand gevraagd om die locatie te mogen gebruiken en Alkmaar is daar positief over.

In totaal is er in de centrale ontvangstlocatie in Alkmaar ruimte voor zo'n 250 asielzoekers. Zij zitten daar ongeveer een week en gaan dan naar andere opvangplekken voor het verdere verloop van de asielprocedure. Ter Apel blijft wel de eerste aanmeldplek voor asielzoekers.

Twee andere delen van het belastingkantoor zijn bij de gemeente in beeld voor het verblijf van statushouders en andere doelgroepen. "De huidige opvangcrisis duurt voort", zegt wethouder Voordewind (Asiel). "Het terugkerende tekort aan opvangplekken leidt tot schrijnende en inhumane toestanden. Dat moeten we niet willen. We kiezen voor een gastvrije en open houding bij de Robonsbosweg."

'Nood is hoog'

Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Van der Burg (Asiel) moet er uiteindelijk nog een vierde locatie komen, naast Ter Apel, Budel en nu dus Alkmaar.

"Het is positief dat deze locatie in beeld is, want de nood is hoog. Dit is een van de langdurige locaties die we nodig hebben om de procedures te versnellen", zegt de woordvoerder.

De gemeenteraad van Alkmaar moet nog instemmen met het plan en ook wordt omwonenden gevraagd om hun mening, zo meldt de gemeente. Wethouder Voordewind verwacht dat de locatie na de zomer open zou kunnen.

'Maatschappelijke ontwrichting'

Afgelopen zomer sliepen honderden asielzoekers op het grasveld voor het landelijke aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel. Het asielsysteem liep compleet vast, grotendeels door een groot tekort aan opvanglocaties.

NRC meldde vanochtend op basis van interne overheidsstukken dat er door het tekort aan opvangplekken opnieuw grote problemen dreigen, tot aan 'maatschappelijke ontwrichting' aan toe. Staatssecretaris Van der Burg zei niet te schrikken van dat artikel. Nieuwsuur meldde dinsdag dat er een tekort dreigt van 38.000 opvangplaatsen, als er geen oplossingen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl