Pier Eringa
NOS Voetbal

Ajax draagt voormalig ProRail-baas Eringa voor als nieuwe voorzitter raad van commissarissen

Pier Eringa moet de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen worden van Ajax. Hij moet de opvolger worden van Leen Meijaard, die november vorig jaar zijn vertrek aankondigde.

De benoeming van Eringa lijkt een formaliteit, want de huidige rvc en de ondernemingsraad van Ajax steunen zijn voordracht. Hij gaat de functie bekleden tot november 2026, als de volgende aandeelhoudersvergadering op het programma staat.

'Allemaal boekhouders'

Er is door de tegenvallende resultaten van het eerste elftal veel kritiek op de rvc van Ajax. Afgelopen week zei oud-speler Keje Molenaar: "In de raad van commissarissen zitten allemaal boekhouders, accountants en weet ik veel wat het allemaal zijn. Er zit he-le-maal niemand met een voetbalvisie".

De club uit Amsterdam is nog op zoek naar een opvolger voor 'voetbalcommissaris' Danny Blind. Adrie Koster is nu de adviseur van de raad van commissarissen op het gebied van voetbaltechnische zaken.

Adrie Koster

De enige ervaring in de voetballerij die de 61-jarige Eringa heeft, is dat hij in de raad van toezicht van het amateurvoetbal zat bij de KNVB. Tot voor kort was hij voorzitter van de Stichting Open Nederland, dat tijdens de coronapandemie bijdroeg aan de heropening van bedrijven en evenementen, onder meer middels Testen voor Toegang.

Hij heeft een jarenlange bestuurlijke ervaring. Zo was Eringa tussen 2015 en 2019 voorzitter van ProRail. Daarnaast was hij korpschef van de politie Flevoland, directeur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, gemeentesecretaris in Nijmegen en ceo van de Franse openbaar vervoermaatschappij Transdev.

Nummer vijf eredivisie

Als huidige nummer vijf van de eredivisie gaat Ajax zowel sportief als bestuurlijk door een moeizame periode. Het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars begin vorig jaar wegens grensoverschrijdend gedrag, heeft de club uit Amsterdam niet goed kunnen opvangen.

Overmars werd opgevolgd door het tweemanschap Gerrie Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar, dat het vertrek van vele belangrijke spelers niet voldoende heeft weten op te vangen.

Op 14 maart wordt de benoeming van Eringa officieel, tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ajax.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl