Reuters
NOS NieuwsAangepast

Sneeuw ontregelt grote delen van Japan en Korea, zeker een dode

Grote delen van Japan hebben te kampen met hevige sneeuwval, kou en harde wind. Door het winterse weer is het verkeer in het land ontregeld. Zo zijn honderden vluchten geannuleerd en ligt het treinverkeer gedeeltelijk stil. Ook in Noord- en Zuid-Korea zijn weerwaarschuwingen uitgegeven.

Door het stormachtige winterweer in Japan is er ook iemand om het leven gekomen. Er zijn ook twee andere doden, maar onderzocht wordt nog of die slachtoffer zijn geworden van het extreme weer, zegt een regeringsfunctionaris.

Met name in het westen van Japan, aan de kust van de Japanse Zee, ligt veel sneeuw. In de afgelopen 24 uur is in de zuidwestelijke stad Maniwa zo'n 93 centimeter sneeuw gevallen.

Zeker 300 binnenlandse vluchten zijn geannuleerd. En volgens lokale media zijn verschillende hogesnelheidstreinen in het noorden vertraagd of stilgelegd.

Schip gezonken

Op een snelweg in het midden van het land staat het verkeer nagenoeg stil. In de westelijke stad Kyoto zijn zo'n drieduizend reizigers gestrand op twee treinstations. Een aantal van hen moest de nacht doorbrengen op een van de stations. Anderen zaten vast in een van de vijftien treinen tussen de twee haltes.

Voor de kust van Japan is een vrachtschip gezonken. De oorzaak is niet bekend, maar er wordt rekening gehouden met de harde wind. Van de 22 opvarenden zijn er zeker 14 uit het water gehaald.

Winter in Korea

Ook in delen van Zuid-Korea zijn mensen gestrand. Op het zuidelijke eiland Jeju kwamen duizenden reizigers vast te zitten die een vliegtuig naar het vasteland wilden pakken. Het vliegverkeer komt er langzaam weer op gang, nadat meerdere vluchten waren uitgesteld.

Meerdere wegen op het vasteland van Zuid-Korea en verschillende vaarroutes zijn afgesloten. In de hoofdstad Seoel is schade aan woningen ontstaan. De weerdiensten verwachten dat de sneeuwbuien vanuit het zuiden richting de hoofdstad trekken.

In de Noord-Koreaanse hoofdstad is de temperatuur gezakt tot -19 graden Celsius. Lokale media maken vooralsnog geen melding van overlast of schade door het weer, maar ook daar zijn waarschuwingen uitgegaan en worden "maatregelen genomen". Die maatregelen zijn bedoeld om economische schade door lage temperaturen tegen te gaan, zegt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl