Onderzoek bij het busje in Torrance
NOS NieuwsAangepast

Verdachte van dodelijke schietpartij in Californië dood gevonden in busje

De verdachte van de dodelijke schietpartij in de buurt van Los Angeles waarbij zaterdagavond tien mensen om het leven kwamen, is dood gevonden. De man heeft zichzelf om het leven gebracht, heeft de politie gezegd op een persconferentie.

Hij werd gevonden in een wit busje in Torrance, een stad ten zuiden van de internationale luchthaven van Los Angeles. Het busje werd gisteravond enige uren omsingeld en doorzocht door de politie. Volgens de politie hoorden agenten vanuit het busje een schot.

Op deze beelden is te zien hoe de politie het busje benadert;

Verdachte schietpartij Californië dood gevonden in busje

De verdachte is de 72-jarige Huu Can Tran, een man van Aziatische komaf. Bij zijn lichaam werd ook een handvuurwapen gevonden. Over een motief is nog niets bekend. De autoriteiten denken niet dat er nog andere verdachten zijn.

De schutter opende zaterdagavond lokale tijd het vuur in een dansgelegenheid in Monterey Park, een voorstad van Los Angeles met een grote Aziatische gemeenschap. Volgens CNN was Tran in het verleden een vaste bezoeker van de gelegenheid. Hij zou er zelfs zijn ex-vrouw hebben ontmoet.

De vrouw zegt tegen CNN dat ze Tran zo'n twintig jaar geleden heeft ontmoet in de dansschool, waar hij lesgaf. Vanwege de gevoeligheid van de zaak wil de vrouw anoniem blijven. Haar zus heeft haar verhaal wel bevestigd.

'Snel geïrriteerd'

Een voormalige vriend van de verdachte zegt dat Tran zich in die tijd, begin deze eeuw, vaak beklaagde over de andere dansleraren. Die zouden slechte dingen over hem zeggen, aldus de vriend.

Volgens hem was Tran in het algemeen snel geïrriteerd en vertrouwde hij mensen niet snel. Ook zou hij zich vijandig hebben gedragen tegenover collega's en andere mensen in de dansgelegenheid. Het is niet duidelijk of Tran de laatste jaren nog vaak in de dansschool te vinden was.

Chinees nieuwjaar

Bij de schietpartij kwamen vijf mannen en vijf vrouwen om het leven, tien mensen werden met verschillende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Zeven mensen liggen nog in het ziekenhuis.

De politie is nog bezig met het identificeren van de slachtoffers, zeggen de lokale autoriteiten tegen CNN. Waarschijnlijk gaat het om mensen van in de vijftig of zestig, of misschien nog ouder.

Op het moment van het schietincident waren duizenden mensen op straat vanwege het Chinees nieuwjaar. Volgens ooggetuigen was de dader gevlucht met een wit busje.

De verdachte wilde na zijn actie in Monterey Park ook slachtoffers maken in de nabijgelegen stad Alhambra. Daar trok hij een wapen in een club, maar bezoekers pakten dat wapen van hem af. Niemand raakte gewond.

Volgens de politie was dat een semi-automatisch aanvalsgeweer dat in hoog tempo kogels kan afvuren, zonder te hoeven wisselen van magazijn. "Ik denk dat dit wapen hier in Californië niet legaal is", zei politiechef Robert Luna op de persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl