Gunnarsdottir met haar zoontje Ragnar
NOS Nieuws

Olympique Lyonnais moet speelster 82.000 euro aan salaris betalen na zwangerschap

Olympique Lyonnais moet oud-speelster Sara Björk Gunnarsdottir alsnog 82.000 euro aan achterstallig salaris betalen. Dat heeft de internationale voetbalbond FIFA bepaald. De Franse voetbalclub gaat niet in beroep tegen de uitspraak.

De voetbalster uit IJsland werd begin 2021 zwanger en verhuisde tijdelijk terug naar IJsland. Daarop besloot Lyon haar loon niet meer te betalen tot het moment dat ze weer in Frankrijk bij haar ploeg zou zijn.

Gunnarsdottir heeft de inkomstenderving met succes aangevochten bij de FIFA. "Dit maakt deel uit van mijn rechten en kan niet worden betwist, zelfs niet door een club zo groot als Lyon", aldus de speelster, die aan het einde van vorig seizoen Lyon verliet en een contract tekende bij Juventus.

Dat het hele proces niet zonder slag of stoot ging, wordt duidelijk in een open brief op het online atletenplatform The Players Tribune waar Gunnarsdottir uitgebreid haar verhaal heeft gedaan.

"Dit gaat over mijn rechten als werknemer, als vrouw en als mens", schrijft Gunnarsdottir. "De overwinning staat voor iets groters dan mijzelf. Het voelt als een garantie op financiële zekerheid voor alle spelers die tijdens hun carrière een kind willen."

Haar relatie met de club raakte tijdens de zwangerschap al verstoord. De inmiddels 32-jarige voetbalster schrijft dat de Franse club tijdens haar zwangerschap nooit contact met haar opnam.

"Niemand vroeg hoe het met me ging, zowel mentaal als fysiek. Als werknemer, maar ook als mens. Ze hadden de verantwoordelijkheid om voor mij te zorgen en dat deden ze niet."

'Baanbrekende uitspraak'

Spelersvakbond FIFPRO juicht de "baanbrekende uitspraak" toe en stelt dat het een duidelijke boodschap is naar de hele voetbalwereld: "De rechten van moeders en zwangere vrouwen zijn af te dwingen."

Daphne Koster, oud-voetbalster en manager vrouwenvoetbal bij Ajax, is ook blij met de uitspraak van de voetbalbond. "Voor de hele voetbalwereld is nu duidelijk dat je een zwangere speelster in je selectie gewoon door moet betalen. Het is een stuk zekerheid voor de speelsters", zegt Koster in het NOS Radio 1 Journaal.

De kwestie met Gunnarsdottir en Lyon laat volgens de manager zien hoe de cultuur in elkaar steekt en hoe de voetbalwereld nog altijd een "mannenbolwerk" is.

Koster: "Dit laat zien hoe clubs met speelsters en contracten omgaan. Daar is nog een hele wereld te winnen. Doordat spelers nu vaak met eenjarige contracten zitten lopen ze een groot risico als ze geblesseerd raken of zwanger worden."

In Nederland is het volgens de voormalige Oranje-international vanwege de wetgeving goed geregeld, maar in het buitenland is dat niet altijd zo. Met de uitspraak van de FIFA staan de speelsters nu sterker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl